Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Консултанти по прокети взимали 60% такса "успех"
31 Юли 2020
Имаме получен сигнал, който вече сме изпратили в ДАНС за проверка, съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов
Недопустимо кожодерство над бизнеса насред криза от страна на консултантски фирми са установили от Министерство на икономиката.

Консултантите изнудвали бизнеса с до 60% "такса успех" за помощта, която им оказват, при кандидатстването по различните държавни мерки срещу икономическата криза, възникнала заради епидемията от коронавирус.

Имаме получен сигнал, който вече сме изпратили в ДАНС за проверка, съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Има подадени сигнали от фирми през различни народни представители, уточни той. Действията на министерството са обсъдени с работодателските организации и с премиера.

Заради това министерството иска да пресече подобни злоупотреби и разкрива от понеделник гореща телефонна линия в кабинета на главния секретар на икономическото министерство и предоставя имейл за сигнали, а с контрола се заема работна група от ведомството. Към инспектората на Министерство на икономиката ще бъдат включени и работодателите, добави министърът. Нашето желание е тази връзка между консултанти, които искат такива суми, и кандидатстващите фирми за подпомагане, да бъде пресечена, мотивира се Лъчезар Борисов.

Така излиза, че един консултант, за да упъти за попълването на документите дадена фирма, може да вземе от цялата й отпусната сума за подпомагане срещу кризата, например 10 хил. лв., половината пари за себе си. Затова след разговор с премиера още утре Министерство на икономиката ще създаде платформа с виртуално попълнени документи, за да се скъса изцяло възможността консултантите да прибират пари от еврофондовете, отпуснати за спасяването на икономиката.

"Таксата е между 40-50 и стига дори до 60 процента, което е неприемливо, нереално и недопустимо", възмути се икономическият министър.

До момента са отворени мерките на държавата, които финансират компаниите от 3 до 10 хил. лв. заради COVID-кризата, но предстоят още мерки с по-големи суми и именно затова държавата ще затегне още отсега контрола.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.