Факти, Анализи, Коментари
   28 Януари 2021
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Tорове са замърсили водата в река Марица
29 Юли 2020
Водата беше спряна превантивно в понеделник вечерта, когато 29 животни умряха след водопой в канал, който се влива в река Марица
Tорове са замърсили водата в канала в Хасковско, който се влива в река Марица. Това стана ясно от брифинг на министрите на здравеопазването и на околната среда.

Според министъра на здравеопазването Костадин Ангелов многократно са завишени допустимите норми на нитрати, нитрити, както и на амониев азот. Днес в част от селата около Димитровград водата ще бъде пусната.

Водата беше спряна превантивно в понеделник вечерта, когато 29 животни умряха след водопой в канал, който се влива в река Марица. Селищата, които останаха на сух режим, са били снабдени с два тона минерална вода, а днес се очаква нова пратка от 80 хиляди литра:

"След като излязат пробите от тези шест кладенеца, ако те са отрицателни, тоест доказват, че липсва в тях наличие на някакви вещества, които да са опасни за живота и здравето на хората, тоест ако водата е чиста и безопасна, тази вода ще бъде пусната по мрежата и тя ще стигне до тръбите на хората. След като тази вода стигне, ние ще дадем разрешение тя да бъде използвана само за битови нужди. След като започне използването на водата за битови нужди РЗИ ще вземе проби от питейната вода в тези населени места, тези проби ще бъдат изследвани отново, за да докажем, че тази вода е абсолютно безопасна. Когато докажем, че водата е безопасна ще разрешим тя да се използва и за питейни нужди", обясни министър Ангелов.

По-рано беше съобщено, че пробите, взети от река Марица, отговарят на нормите и няма опасност от екологична катастрофа.

Под ръководството на районна прокуратура Димитровград е образувано досъдебно производство за замърсяване на водите на река Марица.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.