Факти, Анализи, Коментари
   22 Януари 2022
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
ГЕРБ и БСП с декларации срещу ескалацията на напрежението
15 Юли 2020
Снощи криминални банди, платени от Васил Божков, атакуваха сградата на Народното събрание, заливаха със запалителни течности полицаи и мирно протестиращи граждани
Снощи криминални банди, платени от Васил Божков, атакуваха сградата на Народното събрание, заливаха със запалителни течности полицаи и мирно протестиращи граждани, хвърляха боя, искаха да щурмуват парламента и да влязат вътре. Това заяви от парламентарната трибуна Тома Биков от ГЕРБ.

От групата на управляващите излязоха с декларация, в която осъждат събитията от снощи. Всичко това е част от един сценарий, за който ние предупреждаваме от няколко дни, заяви Биков. Той обвини опозицията, че участва в криминален сценарий, волно или неволно.

Това предизвика остра реакция сред депутатите от БСП, които започнаха да скандират "Оставка". Георги Свиленски се обърна към председателя на Народното събрание Цвета Караянчева: "Или го свали от трибуната, или ще го свалим ние".

Биков каза още, че от 3 дни президентът Румен Радев "се е скрил", а той трябва да понесе политическа отговорност за тези, които ескалират напрежението на протестите.

Валери Жаблянов от БСП представи декларация на левицата.

БСП най-малко от всички партии в България от 30 години насам може да бъде обвинена, че подкопава парламентаризма. Това не може да го отрече никой, който има елементарна честност пред себе си, заяви Жаблянов.БСП отрече да има общо с безредиците и насилието около Партийния дом и настоя за избори, за да бъде промяната осъществена по демократичен начин.

"Осъждаме нападението над парламента и няма как да не го осъждаме. Във всяка една такава социална ситуация има всякакви хора, всякакви интереси, но те не могат да бъдат клеймо върху справедливия нормален ход на българските граждани.

Съветът от нас към вас днес - от препатили към малко патили или непатили. Стъпете върху Конституцията, върху парламентарната република, да проведем честни избори, нека народът да си каже", призова Валери Жаблянов в декларация от трибуната.

Жаблянов подчерта, че причините за протестите у нас са социални и икономически, както и нарушена справедливост в обществото, каквито са и по целия свят.

"Това отвън е бунт с много голям емоционален и социален заряд. Ако тук има мафия и божков е в Дубай, какво има в другите европейски държави? Тяхната мафия ли изкарва хората?", попита риторично соцдепутатът.

"Истината е социалистическа, извинявам се, ако не ви звучи добре. БСП няма да посегне върху собствената си държава, ние сме партия на закона и Конституцията", заяви още Жаблянов.

"Да отстояваме съвместно демокрацията и да пазим българската държава. Да проведем избори, защото вашето време изтече", призова ГЕРБ бившият зам.-председател на НС.

Парламентарната група на „БСП за България" също така поиска изслушване на министъра на вътрешните работи Младен Маринов.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2022 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.