Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Гешев: За прокуратурата няма недосегаеми, нито премиер, нито президент
23 Юни 2020
Докато аз съм главен прокурор, няма да прави компромиси и няма да има недосегаеми, независимо дали става въпрос за министър-председател, президент, министър, заместник-министър, депутат, олигарх или неолигарх
За прокуратурата няма недосегаеми лица и няма да бъдат правени компромиси за политици и висши държавници при евентуални разследвания срещу тях, заяви при посещението си в Сандански главният прокурор Иван Гешев, предаде БНР.

Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов бяха днес преди обед в Сандански и наблюдаваха лично част от двете специализирани операции срещу наркоразпространението и битовата престъпност.

Има ли опит прокуратурата да бъде въвлечена в престрелката между Министерски съвет и Президентство след последните озвучени скандали около свързаните с премиера снимки и официално публикуваните съобщения от кореспонденцията на Пламен Узунов?

За Гешев, който случайно или не обърка длъжността на Узунов, този случай е следствие на кадровия подбор в институциите, а изнасянето на информацията е морален акт пред гражданите:

„Дали съветникът по правни въпроси, корупция и лобизъм, извинете, мисля че грешка допуснах, секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента, извинявам се за неправилното определяне на длъжност му, ще бъде привлечен в качеството на обвиняем, решават наблюдаващите прокурори по конкретното досъдебно производство. Това е едната страна на въпроса. Другата е въпрос от кадрови и морален аспект, но този въпрос не е към мен. Кадровите проблеми на МС, на президентството, въпроси с морален интегритет или някакви други, са въпрос на други институции, не мога да решавам и техните проблеми“. 

Иван Гешев подчерта още, че прокуратурата ще бъде безкомпромисна.

„Мисля, че за всички български граждани е много ясно, че българската прокуратура, докато аз съм главен прокурор, няма да прави компромиси и няма да има недосегаеми, независимо дали става въпрос за министър-председател, президент, министър, заместник-министър, секретар на някое си ведомство, депутат, олигарх или неолигарх. Подходът към всички ще бъде еднакъв и разграничителната линия е дали се нарушава законът“.

Главният прокурор беше категоричен, че няма избирателност в работата на държавното обвинение и единственият критерий е спазването или не на закона. Но призна, че има здрава мрежа от зависимости и разплитането ѝ ще доведе до сериозен натиск върху прокуратурата отвсякъде:

„Това, което правим ние, е да покажем на българските граждани доказателства и данни от разследвания, за да не може да се позволяват манипулативни внушения на политическа, икономическа, олигархична или някаква друга основа“.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.