Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Държавата купува 19% от акциите на Първа инвестиционна банка, за да влезем в чакалнята на еврозоната
12 Юни 2020
Закупуването на права на търговската банка се осъществява чрез Българската банка за развитие
На извънредно заседание правителството реши държавата да придобие близо 19% от акциите на Първа инвестиционна банка. Това най-вероятно ще струва около 140 милиона лева, предаде БНР.

Закупуването на права на търговската банка се осъществява чрез Българската банка за развитие. Целта е да бъде преодоляно последното препядствие пред страната ни за присъединяване към ERM II - механизмът, предхождащ еврозоната. Очаква се ключовата стъпка към влизането в т. нар. „чакалня“ да бъде направена през юли. 

Чрез ББР държавата придобива 77 млн. права при предложени 110 млн. права от търговската банка. Държавата ще закупи дяловете на пазарни цени и ББР няма да натрупа загуби, заяви премиерът Бойко Борисов.

Увеличаването на капитала на Първа инвестиционна банка е последното задължително условие пред България за членство в ERM II и Банковия съюз.

„Това беше последното изискване, за да е гарантирана стабилността и на тази банка и че има 30% външен капитал - вчера това беше направено, днес вземаме това решение“, каза премиерът Бойко Борисов в Министерския съвет.

Закупуването на дялове от ПИБ не представлява нерегламентирана държавна помощ към нея, посочи финансовият министър Владислав Горанов.

Цената на придобиването е пазарна, увери Горанов. Останалите права от ПИБ (33 млн.) вероятно са придобити от частни инвеститори, допълни той.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.