Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Матурите ще се проведат на 1 и 3 юни
5 Май 2020
Министър Вълчев потвърди, че националното външно оценяване след 4-и и 10-и клас няма да се провежда
Преди близо 10 дни анонсирахме варианти за завършване на учебната година, обсъдихме ги, постигнахме солиден консенсус и с учителите, и с родителите, и с щаба, че учебната година трябва да приключи неприсъствено в електронна среда. Учениците да се върнат за най-важните изпити – тези след 7 клас и държавните зрелостни изпити, съобщи днес на брифинг министърът на образованието Красимир Вълчев, предаде БНР.

Няма да има общо удължаване на учебната година. Срочните и годишните оценки ще се оформят по електронен път. 

Няма да се удължава учебното време за нито един от класовете. Лятото, ако епидемиологичната ситуация позволява, ще се проведат присъствено или частично присъствено част от дейностите за преодоляване на образователни трудности, което ще бъде вариантът за диференцирано отучване за тези, които не са били ефективно включени или изобщо не са били включени в електронното обучение, допълни министър Вълчев, който подчерта, че няма нужда от общо удължаване на учебната година.

Учениците ще се върнат в класните стаи само за най-важните изпити, като ще бъде създадена специална организация, за да се избегне разпространението на Covid- 19. Изпитите ще се проведат в по-големи зали, с по-малко квестори. Няма да има струпване на ученици, учители и родители, каза още той. Образователното министерство ще направи препоръка квесторите да не са в рисковите групи. Всяко присъствие на малолетни и непълнолетни ученици в училищата ще става със съгласието на родителя.

Датите на държавните зрелостни изпити ще бъдат 1 и 3 юни - 12 дни закъснение от първоначално обявените дати. Началото е 9 часа. След седми клас изпитните дати са 15 юни  - по български език и литература и 17 юни  - по математика.

По време на тези изпити от редица дисциплини ще отпадне част от материала  - например от матурата по български език и литература. В задължителния Държавен зрелостен изпит по български език и литература няма да се включват въпроси, свързани с лириката на Вапцаров, както и с „Железния светилник“ на Талев и „Тютюн“ на Димов. Принципът, на който сме стъпили, е  да спрем на 20-ата седмица при нормално тематично разпределение, обясни министър Вълчев.

Ще отпадне материал и от изпитите по български език и литература и математика след 7-ми клас. По български език и литература няма да се включват въпроси, най-общо свързани със сложно съставно и сложно смесено изречение, както и „Бай Ганьо пътува“ на Алеко Константинов, „Неразделни“ на Пенчо Славейков, „Заточеници“ на Пейо Яворов, „По жътва“ на Елин Пелин и „По жицата“ на Йордан Йовков...По математика няма да се включват задачи, свързани с неравенства.

Ще бъде създадена организация за деца, които са под карантина и не могат да се явят на изпит на уречените дати, както се е случвало и в предишни години  - например с деца, които са заразени с шарка или са претърпели спешни операции.

Министър Вълчев потвърди, че националното външно оценяване след 4-и и 10-и клас няма да се провежда.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.