Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
ВСС отне Съдебната палата от Лозан Панов заради скандалния клип
30 Април 2020
Дебатите продължиха няколко часа, а един от съдебните кадровици призова Панов да подаде оставка, за да съхрани авторитета на съд
Висшият съдебен съвет (ВСС) отне от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов управлението на столичната Съдебна палата. Поводът за това стана заснет преди два месеца в сградата на палатата музикален видеоклип. 

Дебатите продължиха няколко часа, а един от съдебните кадровици призова Панов да подаде оставка, за да съхрани авторитета на съда.

В началото на дискусията Панов обясни, че ВКС е бил подведен за съдържанието на клипа и че ако добросъвестно е бил уведомен, че в него ще се пее за наркотици от полуразсъблечени хора, нямало да разреши той да се снима в Съдебната палата.

Последваха обаче квалификации от съдебни кадровици за начина, по който Панов ръководи оглавявания от него съд.

Съдията от ВКС Красимир Шекерджиев го обвини, че бяга от отговорност, а колегата му Севдалин Мавров направо му поиска оставката.

Активност прояви и главният прокурор Иван Гешев, който призова да не се подкрепя статуквото в лицето на Панов и го обвини, че по болшевишки бяга от отговорност.

„В тази ситуация не може да продължи той да се грижи като добър стопанин за Съдебната палата“, каза обвинител номер едно.

При гласуването дали Панов да бъде лишен от правото да управлява съдебната палата 19 от съдебните кадровици бяха "за",  а 5-има, сред които и самият Панов, бяха "против". "Против" гласува и върховният съдия Севдалин Мавров, който призова Лозан Панов да подаде оставка, за да запази авторитета на ВКС.

“Ако сте мъж и мислите за Върховния касационен съд като институция, в която част от нас ще се върнем, моля ви, запазете институцията и си подайте оставката. Г-н Панов, запазете къщата, бъдете мъж“, каза Мавров.

“Мисля, че за всички се изяснява картината, а сцената, която се записва, повярвайте ми, е много по-срамна, отколкото всякакви други видове видеоклипове“, беше краткият коментар на критиките на Лозан Панов.

За да не възникнат проблеми около прехвърлянето на собствеността на Съдебната палата, промяната ще влезе в сила от средата на юли. 

Считано от 15 юли стопанин на Съдебната палата ще е председателят на Софийския апелативен съд Даниела Дончева.

Преди дебата бяха огласени резултати от проверка, разпоредена от самия председател на ВКС, за обстоятелствата около заснемането на клипа, който мнозинството определи като скандален и недопустим със съдържанието си да бъде сниман в сградата на Съдебната палата. 

Проверката показва, че главният секретар на съда Маргарита Пазвантова, която е била упълномощена да сключва договори за наем за заснемането на различни продукции, не е знаела, че в клипа ще се пее за наркотици, оръжия, ще танцуват полуразголени момичета и ще има деца.

Освен с по-малко правомощия, Лозан Панов е под заплаха и от наказание за уронване на престижа на съдебната власт.

Проверката се извършва от съдебния инспекторат, а позиция за етичната страна на казуса изрази представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

„По принцип се засяга авторитета на съдебната власт. В Съдебната палата, ти да прокламираш да се разпространява и да се приема дрогата, да се декриминализира всякакво такова деяние, в която сграда са разглеждани вероятно десетки, ако не и стотици дело в обратната посока“, каза той.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.