Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Нинова: Държавата няма план за излизане от кризата
28 Април 2020
Борисов действа на парче и има сбъркана прогноза за безработица, обяви лидерът на БСП
Нямаме план за излизане от кризата, Борисов действа на парче и има сбъркана прогноза за безработица. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в отношение по време на извънредното заседание на парламента, на което бе изслушан премиерът Бойко Борисов.

Според лидера на опозицията от изслушването на министър-председателя преди минути е станало ясно, че правителството няма план за излизане от кризата, породена от разпространението на коронавируса.

Започнете спешна реформа в здравеопазването, в която болниците не са търговски дружества, обърна се Нинова към премиера от парламентарната трибуна.

"Не е вярно твърдението, че днес е повторено всичко, което сте чували досега на пресконференции. Днес имаме важна новина за вашия живот, произнесена от министър-председателя на България. Нямаме план за излизане от кризата - това е новината от днес. Г-н Борисов, от изслушването разбираме, че нямате конкретен отговор на нито един въпрос. Имате сгрешена преценка за ситуацията, сбъркана прогноза за спад от 3%, вместо 8, сбъркана прогноза за безработица, действате на парче и както вече чухме - нямате план как да се върви оттук нататък. На базата на това произвеждате хаотични решения, които променяте всеки ден, а понякога в рамките на един и същи ден. Всявате страх у хората, за да ги владеете в подчинение. Абдикирахте държавата от задължеинията да бъде адекватна в тази криза. Днес казвате, че няма план, защото няма такъв в другите държави", обвини управляващите Нинова.

Тя заяви, че европейските държави имат отдавна план и го изпълняват.

"Простичко в две посоки - осигуряване на финансов ресурс за кредитиране на бизнеса и безвъзмездна помощ за домакинствата. У нас обратно - етикетът на вашето поведение е кредити - за държавата, за бизнеса и хората. Те трябва да се връщат обаче", коментира още лидерът на БСП.

Нинова е категорична, че дотук правителството е работило на принципа „проба-грешка".

"Министър-председателят заяви, че е поканил опозицията в мое лице да се включи в работата на Министерски съвет и на щаба една вечер към 22.00 ч. Смятате ли, че това е нормално? Ние дадохме своя отговор и като политическа партия, и аз като лидер. Г-н министър-председател, заповядайте в парламента, там ще подкрепим всяко ваше разумно предложение и ще ви дадем алтернативни предложения. БСП, г-н Борисов, го направи четири пъти. Един път, когато приемахме Закона за извънредното положение, един път, когато го актуализирахме, един път, когато приемахме бюджет, един път, ако приемахме актуализацията на бюджета. Ако за четири пъти вие не сте разбрали, че ние подаваме ръка за разумни решения, то днес ще ви го предложа пети път. Ако вие нямате план за излизане от кризата, ние ще ви предложим такъв", подчерта още Нинова.

Тя призова управляващите да се съсредоточат върху няколко неща - възстановяване на икономиката чрез помощ за производство, увеличаване на потреблението и няколко спешни реформи.

"Другата линия на политика на икономика и производство е безвъзмездната помощ за запазване на работни места. Увеличете потреблението. Вторият стълб за ръст в икономиката. Как се увеличава потребление, като увеличите доходите. Днес твърдите, че пазите парите, за да има за пенсионери. Тук липсват основни икономически и базови принципи. Парите за пенсионерите идват от работещите, стимулирайте в момента работещите, стимулирайте бизнеса, дайте пари на работниците, за да могат те да ви се върнат през данъци през бюджета. Колкото повече работници осигурите днес, толкова пари повече ще имате за пенсии. Обърнете внимание на земеделието и осигурете прехраната на българския народ. Пренасочете парите към плодове, зеленчуци, месо и мляко и плащайте не на площ земя, а на кг произведена продукция.

Започнете спешна реформа в здравеопазването, в която болниците не са търговски дружества, а заплатите на медицинските специалисти и тяхната подготовка се определят с държавна политика. Поучете се от евроепйските си партньори", предложи Нинова./БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Другар
28 Apr, 2020 | 21:10

Другарко, що не ходиш да се скриеш някъде!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.