Факти, Анализи, Коментари
   15 Август 2020
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
О С Т А Н Е Т Е  У  Д О М А!
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Бойко Борисов: Ще облекчим мерките за борба с коронавируса след 3 поредни дни на спад в броя на заразените
3 Април 2020
Той призова всички да спазват стриктно настоящите ограничения, защото според експертите следващите три седмици ще бъдат критични
"Ще облекчим мерките за борба с коронавируса след 3 поредни дни на спад в броя на заразените". Това каза премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерския съвет.

Той призова всички да спазват стриктно настоящите ограничения, защото според експертите следващите три седмици ще бъдат критични за развитието на заболяването. Замразяваме депутатските заплати. Днес ще внесем проект. И на следващото заседание ще приемем решение да дарим половината от заплатите си, заяви премиерът Бойко Борисов.

Притеснява ме нарастващата безработица, но в момента ме притеснява повече здравето на хората, коментира министър председателят. На въпрос дали се чувства популист, Бойко Борисов заяви, че не се чувства такъв, защото смята , че всички трябва да са съпричастни в тази тежка ситуация.

"Следващите 2 - 3 седмици ще е пикът. Все по-тежко ще става. Ще облекчим мерките за борба с коронавируса след 3 поредни дни на спад в броя на заразените".
"Колкото и да не им се стои на хората вкъщи, колкото и да губи икономиката, в момента най-важно е здравето", категоричен бе Борисов.

„Има оптимистични варианти - че надежден тест за коронавирус ще бъде направен до 2-3 седмици", каза още премиерът. И заяви, че заради „жълти новини" самият той се е подложил на тест и резултатът от него е отрицателен.

Борисов бе категоричен, че медиците не трябва да коментират идеята за облекчаване на мерките с цел придобиване на групов имунитет. „Много страни, които се опитаха да го практикуват, спряха веднага, след като започнаха да умират хора. Междувременно здравните системи на тези държави се сринаха", категоричен бе Борисов.

Той съобщи още, че е възложил производството на 2 млн. маски, които ще бъдат раздадени безвъзмездно.

Премиерът цитира експерти, които са категорични, че БЦЖ ваксината е абсолютно противопоказна по време на пандемия. Освен това, тя се слагала на деца и започвала да действа след 8 месеца.

Премиерът свика и ИК на ГЕРБ. Решението- заради общественото недоволство предлагат замразяване на депутатските заплатите.

„Предложението е депутатските заплати да бъдат замразени към декември 2019. Ние също ще дарим половината от заплатите си", заяви премиерът. „В нормално време бих казал, че това е популизъм, но към този момент, в който държавата е във война, сме длъжни сега половината, после ¾, после без заплати, в рамките на 1-2 месеца, ако така върви, дай Боже да не е така", каза премиерът.

България се давала за пример в Европа за най-добре справила се държава на този етап с пандемията. А за спора с маските и дали да са задължителни, или - не, Борисов каза:

„Мен ме обвиняват, че силово съм налагал. А ние ви казахме: „Добре, моля ви се - кажете". Защото най-малко, ако сте болни, вие ще предпазите другите. Възложил съм 2 млн. маски да се произведат и да се раздадат, щом проблемът е 3,50, за цигари може, за маски не може. Добре! Няма да споря - държавните пари все едно идват някъде отгоре. Ще произведем и маски", каза Борисов.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2020 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.