Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Икономически мерки на правителството за справяне с кризата
24 Март 2020
Правителството отделя 4,5 милиарда лв за бизнеса и заетостта и половин милиард лева за увеличените разходи за заплащане за системите на Министерство на здравето, Министерство на отбраната и МВР
Правителството отделя половин милиард лева за увеличените разходи за заплащане за системите на Министерство на здравето, Министерство на отбраната и МВР, съобщи премиерът Бойко Борисов. По мерки и по отношение на бизнеса и заетостта – 4,5 милиарда лв. ресурс мобилизира правителството, предаде БНР. В това число капитализиране на Българската банка за развитие – заделени са половин милиард лв., които на практика служат за гаранции на бизнеса да вземат капитали в размер на 2,5 милиарда. Ние гарантираме тези кредити. 

200 милиона са насочени към възможности за безлихвени потребителски кредити до 1500 лв. на лица, които са в неплатен отпуск при запазване на трудовите правоотношения. Разходи за изплащане на помощи за запазване работните места в засегнатите сектори – схемата 60:40 – ще са над 1 милиард лв. Отлагане плащане на данъци до 30 юни, а това в хазната прави малко над 600 милиона лева, за да останат парите у хората и в бизнеса. Утре на Министерски съвет ще се гласуват 50 милиона лева за великденски надбавки.

Цялата световна индустрия в момента се пренастройва, за да произвежда това, което ние започнахме преди две седмици – облекла, маски. Аз съм убеден, тъй като имаме изключително мощен IT сектор и автомобилен клъстер, че в рамките на 7-8 седмици, според тях, ние ще можем да си произвеждаме и апарати за обдишване – така наречените „респиратори“, допълни Борисов. 

Ние като правителство и аз самият се ръководим от следното правило: "Да спасим живота на възрастните и да осигурим работата на младите".

Щабът (на ген. Мутафчийски) се справя отлично. Справя се перфектно. Нямам една забележка към тях.

Моля най-сериозно да се отнасяте към изолацията, защото ни остава още една мярка – да кажем "Възрастните хора няма да излизат от вкъщи. Всеки един бизнес ние трябва да го гледаме като писано яйце – да оживее, да оцелее, за да може да порасне и създаде", каза Борисов.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.