Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Президентът наложи частично вето върху Закона за извънредното положение
22 Март 2020
Точно си мислихме, че войната между институциите е минала и ... вето
"Налагам вето върху част от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение", каза президентът Румен Радев в специално изявление пред журналисти, предаде КРОСС.

"Кризата изисква обединяване на усилията на институциите и обществото. Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдие към безконтролно упражняване на властт. Липсата на кадри и дефицити в организацията се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и самата криза", каза държавният глава.

Според него възможностите на нашия бюджет са по-скромни в сравнение с европейските, но нуждите на българите са по-големи.

"Гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни", каза още Радев и се обърна към кабинета да преразгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите.

"Спекулата с най-необходимото - дезинфектанти и предпазни средства, руши доверието в обществото. Срещу спекулата трябва да има безпощадни мерки, но така предложеният модел на практика прави невъзможен вноса на лекарства и продукти. Споделям убеждението, че в момент на тежки изпитания са длъжни да помагат на обществото. Но когато им се вменяват функции за употреба на сила, трябва да се търси максимален консенсус, за да се избегне риска от злоупотреба", каза още Радев и обърна внимание, че някак си е игнорирана ролята на върховния главнокомандващ.

"Никоя битка не е спечелена със страх. Тоталната блокада поражда повече проблеми отколкото решава", каза Радев.

По-рано днес бизнесът поиска президентът да наложи вето на закона за извънредното положение, приет в петък. Причините - според Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) фиксирането на цени на средни стойности за последните три месеца преди въвеждането на извънредно положение ще има тежки последици за българската икономика. Според работодателите държавата се връща към централизирана икономика и може да се стигне до дефицити на стоки и услуги, хаос, корупция и фалити.

Това ще е 20-ото вето на държавния глава и първото му за 2020 г. Последното беше наложено на 26 юли 2019 г. върху Закона за военното разузнаване.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.