Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Нови мерки заради коронавируса
11 Март 2020
Те бяха обявени от проф. Венцислав Мутафчийски, ръководителят на Националния оперативен щаб за Covid-19
Съветът по сигурността към Министерски съвет посочи мерки към всички административни звена в страната. Те бяха обявени от проф. Венцислав Мутафчийски, ръководителят на Националния оперативен щаб за Covid-19.

В области без потвърдени случаи на болни от коронавирус:

– по отношение на учебните занятия и занимания в детските заведения, те се провеждат при засилени хигиенно-противоепидемични мерки. Учениците, децата и персоналът с грипоподобна симптоматика следва да бъдат освобождавани и незабавно насочвани за консултация с личен лекар. Необходима е повишена бдителност.

– по отношение на провеждане на културни и масови прояви на закрито - да се ограничи до присъствието на 250 човека, като се осигури минимално разстояние между присъстващите от 1 метър.

Има разписани правила за дезинфекция на помещенията.

– провеждането на спортни мероприятия на закрито да се ограничи до присъствие на 250 души с поне метър разстояние между тях или едно седящо място между хората.

Оставя се възможност на местните власти да взимат по-твърди или по-меки решения, но да не се избягва основната философия на препоръчаните марки.

В области с потвърдени случаи на болни от коронавирус:

– отменянето на учебни занятия в учебни заведения и посещенията в детски градини и ясли да се прилага в конкретни заведения, съобразени с констатирани случаи на коронавирус. При констатиране на случай на коронавирус да се преустановят занятията и посещенията за 14-дневен срок. Забранява се провеждането на масови мероприятия. Да се отменят всички научни прояви.

Решаваща роля има Министерството на здравеопазването с неговите лостове, с които разполага в лицето на РЗИ-тата.

Мерките посочват начините и сроковете за дезинфекция.

"Всички европейски лидери признават, че няма правилните решения все още, няма правилните препоръки, всичко е въпрос на търсене. Експертите се опират на предишни опити с предишни епидемии с коронавирусни инфекции… Трябва да опазим рисковите си групи", посочи проф. Мутафчийски.

– забранява се посещението на външни лица в домове за социални услуги, за възрастни хора, за деца.

– по отношение на културните мероприятия могат да се препоръчат и мерките, посочени по общия план.

"Самата отговорност на хората дали ще отидат на тези мероприятия е друг въпрос, ние сме длъжни да ги предупредим, да напомним, че тази зараза се предава от човек на човек", допълни проф. Венцислав Мутафчийски.

– по отношение на спортните мероприятия се преустановява. При невъзможност за отлагане или препланиране те ще се провеждат без публика.

Препоръчва се придвижване по трудови, служебни, здравословни или неотложни причини.

"Това не значи блокиране на градовете, да се избягват ненужните ходения из града. Не трябва да спира производството, икономиката, работата на администрацията".


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.