Факти, Анализи, Коментари
   27 Септември 2020
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
О С Т А Н Е Т Е  У  Д О М А!
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Правителството с драстични мерки срещу коронавируса
8 Март 2020
Няма да се провеждат прояви на закрито - културни или спортни, молбата към населението е да се вземат всички мерки за дезинфекция
Правителството забрани всички масови прояви за закрито в цялата страна на извънредното си заседание, след като стана ясно, че в България са регистрирани първите четири случая на коронавирус. Предложението бе на Националния оперативен щаб срещу коронавируса. Първоначалната идея бе това да се случи само за местата, където е отбелязана инфекция на Covid-19, но то претърпя промяна, съобщава КРОСС.

Министърът на културата Боил Банов допълни предложението и поиска да се разшири обхвата за цялата страна.

"Не от гледна точка на създаване на паника, все пак 400-500 души на затворени помещения за 2-3 часа рискът е голям", коментира той. Към мерките за сигурност се препоръчва и спортните състезания да се провеждат без публика.

Премиерът Бойко Борисов изрази несъгласие към препоръката да се затварят градове.

"Няма да се провеждат прояви на закрито - културни или спортни, но молбата ми към населението е да се вземат всички мерки за дезинфекция и само в краен случай хората да влизат и излизат от градовете с коронавирус. Затварянето на градовете е крайна мярка, ще създадем паника, трябва метод на убеждението. Всичките ви ресурси да убедите хората само при краен случай. Ако излязат и я разнесат заразата, това ще спомогне епидемията да се развие в други градове. Това е крайна мярка, в много държави се въведе, но ще създадем и паника и не е добро. С метода на убеждението. Използвайте целия си ресурс", подчерта Борисов.

Храна и вода има достатъчно, хората да не се презапасяват, защото това създава паника, призова премиерът Бойко Борисов, който събра министрите на извънредно заседание на Министерския съвет във връзка с откритите четири първи случая на болни с коронавирус в България.

"Събирането е да облечем в решения мерките, които са взети и ще се взимат, за да може хората да са спокойни. Считаме, че единият нулев пациент е дошъл от Гърция. Имаме и много италиански фабрики, имат мениджъри, технолози, които са от Северна Италия.

Има достатъчно предпазни облекла и тестове, увери Борисов.

"Призовавам нашите сънародници да покажем, че сме дисциплинирана нация, че нищо не ни плащи и че можем със съвместни усилия да преддолеем и този бич. Да сме много единни, мобилизирани, на макс индустрията да работи да защитим населението и от тоя момент забранявам ви да си ходите по министерствата. Искам да сте ми на разположение 24 часа. Да мога да ви намирам на секундата", нареди премиерът на министрите.

Имаме около 4000 новоплатени теста плюс тези 3000, които имаме и считаме, че те са абсолютно достатъчно, допълни премиерът.

Да, има планирани мероприятия, но ние сега със заповед ще ги отменим, каза още премиерът.

В 14 ч днес при премиера ще бъдат големите компании, които се занимават с производство на медицински изделия. В рамките на месец да можем да произведем около 3 млн. маски и защитни облекла с антибактериален плат, допълни Борисов.

Днес се очаква след срещата да има повече информация за плана за производството им.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

водач на МПС
09 Mar, 2020 | 11:15

Няма да се пуашите! Аз съм я предсказал тази болест, съвсем естествено е да знам и повече подробности около нея.

Иван
08 Mar, 2020 | 16:48

Май е леко прекалено. За областите със случаи - да. За другите обаче мисля, че мерките са перкалено строги


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2020 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.