Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Регистрирани са два случая на коронавирус в България
8 Март 2020
Става въпрос за 27-годишен пациент от Плевен и 75-годишна пациентка от Габрово
Регистрирани са първите два случая на коронавирус у нас. Това потвърдиха от Националния оперативен щаб на извънреден брифинг в полунощ. Става въпрос за 27-годишен пациент от Плевен и 75-годишна пациентка от Габрово. Ще се изследват и хора, които през последните дни са имали контакт с тях. Те са били по не повече от 17 души, което според щаба няма да затрудни мерките за сигурност.

Тестовете на мъж от Плевен и жена от Габрово са се оказали положителни с теста, препоръчан от СЗО, положителен с тест, британско производство и отрицателен в трети тест - испанско производство. Препоръчва се да се направят втори тестове и да се вземат материали от контактни на тях лица.

Тази нощ материалите на двамата заразени ще бъдат доставени в Националната референтна лаборатория за повторен анализ. Състоянието и на двамата пациенти е добро, били са зле преди дни, допълни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести професор Тодор Кантарджиев.

По думите на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, не става въпрос за хора, които са пътували в рискови страни. Отделенията, където са били двамата пациенти, са поставени под карантина. Болните са изолирани. Районните здравни инспекции взимат своите мерки . МВР трябва да установят установяване на контактните лица и на всички, контактували с лицата, да бъдат изследвани, да им бъдат взети проби.

От два дена се прави широко изследване в страната. Всички болни, които имат инфекция на белия дроб или други съмнения, техни материали са изпратени в националната референтна лаборатория. Днес се е оказало, че пробите на двама пациенти от Плевен и Габрово са положителни са тествани с референтните тестове от СЗО. Всички тестове, при потушителен резултат, се тестуват и с други тестове, които се използват в Европа.

При доставяне на пробите през нощта, сутринта ще стане ясно дали става въпрос за коронавирус при пациентите и дали се доказва РНК на коронавируси при контактите на тях хора.

Двамата пациенти са от повече от няколко дни в отделенията на болницата и ще бъдат изследвани материали от хората, които са били в контакт с тях през тези дни. Състоянието на двамата пациенти вече е добро.

Профилът и на двамата с положителни проби не отговаря на очаквания профил на хора, които трябва да са положителни за този вирус. Те не са пътували никъде, нямат особени контакти на хора, които идват заразени страни, и не отговарят на критериите. Това, заедно с колебливия резултат два положителни - един отрицателен, кара здравните власти да не могат да кажат 100%, че става въпрос за коронавирус у нас.

С оглед взимане на необходимите мерки максимално бързо и ограничаване на заразата е решено да се действа сега. Започна издирването на техните контактни. Поставени са под карантина двете отделения, в които са лежали болните. Те няма да приемат и изписват болни до получаване на необходимите резултати.

В тези дни в много случаи се е налагала намесата на МВР, както и в този случай. Министърът обясни, че в ход са координирани действия между органите на МВР, регионалните дирекции, регионалните здравни инспекции, кметовете на населените места и областните управители.

Всички правила, които важат за обикновени грип, важат и тук. Засилена хигиена, избягване на масови събития. Няма да има специални, извънредни мерки в Плевен и Габрово.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.