Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Медицинските сестри се барикадираха в бившия партиен дом и обявиха, че ще останат безсрочно
6 Март 2020
Акцията на сестрите е продължение на подновения на 1 март протест за по-добри заплати, условия на труд и реформи в системата
Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна
Петте медицински сестри, които по-рано се барикадираха в бившия партиен дом, който сега се използва от парламента, обявиха че ще останат там докато политиците и отговорните фактори в здравеопазването не отидат да се срещнат с тях, съобщава БНР.

Акцията на сестрите е продължение на подновения на 1 март протест за по-добри заплати, условия на труд и реформи в системата.

В отговор на твърденията, че протестът им е политически мотивиран, медицинската сестра Ирина Узунова каза:

„За пореден път се разграничаваме от всичките лица, които се появяват тук и на наш гръб се опитват да си направят пиар. Няма да позволим никоя политическа партия да яхне нашия протест“.

Напрежението ескалира тази сутрин, след като една от сестрите - Бойка Анастасова излезе през прозореца и застана на перваза на втория етаж на сградата на бившия партиен дом, застрашавайки живота си. 

С убеждаването ѝ да се прибере беше ангажиран лично шефът на НСО ген. Красимир Станчев.

Бойка Анастасова обаче отказваше да влезе, като твърдеше, че я е страх и срещу нея и колежките ѝ е имало насилие от страна на охранителите. От НСО обаче отричат.

Малко след 8.30 часа Анастасова слезе от перваза на прозореца на парламента, който се намира на нивото на третия етаж. Това се случи, след като от НСО изпълниха молбата на петимата медици при тях да дойдат журналисти.

В задочна реплика към председателя на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ, че сестрите са търсели нарочна провокация.

Димитрия Димитрова от Пазарджик, която е сред петте жени в залата, заяви:

"Ние влизахме, когато те станаха, ние не сме закъснели. Недейте да си мислите, че на нас ни се дава думата току така. Професията ни е на изчезване. Крепи се изключително на пенсионерите, работа на второ и трето място и на извънреден труд, който полагат колегите".

Барикадиралите се пет жени заявяват, че ще останат без краен срок. От Национална служба "Охрана" помолиха журналистите да напуснат сградата и обявиха, че ще преговарят с медицинските сестри да се откажат от окупацията. Междувременно пред сградата на парламента започнаха да се събират хора. 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.