Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Културният министър: В колекцията на Божков има най-малко 2700 не регистрирани ценни предмета
7 Февруари 2020
Банов направи уточнението, че частта от колекцията, излизала в чужбина - 212 предмета, е регистрирана и категоризирана още преди години
"Ще проверим всичко за предметите на Васил Божков - от документи за придобиване, до характера на предметите и дали представляват изключителна ценност за държавата", каза министър Боил Банов пред журналисти в парламента, съобщи КРОСС. Стана ясно, че Върховната административна прокуратура е възложила на министерството на културата да направи проверка на античните предмети, стопанисвани от фондация „Тракия" на Васил Божков.

Банов направи уточнението, че частта от колекцията, излизала в чужбина - 212 предмета, е регистрирана и категоризирана още преди години.

Имало обаче най-малкото 2700 предмети, които не са регистрирани, като се очаква те да се окажат и повече.

Той обясни, че за тези 2700 предмета е подадено заявление за регистрация, но това на практика не се е случило, тъй като нямало краен срок. Банов обясни това с пропуск в законодателството и съобщи, че работна група се е захванала да преодолее тази законова празнота. Какви поправки в закона по-конкретно ще се инициират обаче не стана ясно.

"Подават документи, че ще дадат предметите за анализ, но не ги дават. Няма срокове за това. Законът е дал такава вратичка. Затова създадохме работна група с главния поркурор и с министъра на вътрешните работи, за да прецизираме законодателството и да създадем условия за прозрачност", обясни Банов.

"Работната група е с порукрори, представители на МВР, нашия инспекторат. Ще се вземат сериозни решения на нея. Работната група ще е перманентна и ще се грижи за опазване на културното наследство", каза още той.

"Нашата работа е да установим ясно ситуацията, ще предоставим цялата информация на компетентните органи и ние ще свършим това съвестно. Вероятно работата ще продължи и повече от два месеца, защото ще се анложи да ползваме и лаборатории в чужбина", каза още министърът на културата.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.