Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Арестуваните митничари на на Калотина искали такса "почерпка"
7 Февруари 2020
Обвинените митничари са 15, а граничните полицаи - 4. Те „заработвали" от 800 до 1000 евро на смяна
Специализираната полицейска операция на „Калотина" е след множество сигнали от шофьори, на които им е търсен подкуп, за да преминат през пункта. Това обясни прокурор Сийка Милева - говорител на главния прокурор.

От държавното обвинение дадоха подробности за вчерашната спецакция, по време на която бяха задържани около 30 митнически служители и гранични полицаи.

Така наречената такса „почерпка" е събирана от всички водачи, а срещу това служителите на реда им осигурявали безпроблемно преминаване през границата. Образуването досъдебно производство е от месец май, а по данни на прокуратурата организираната престъпна група е действала от началото на 2019 година.

Групата е имала строга пирамидална структура, на върха на която стоял началникът на митническия пункт. Той е получавал по 50 евро на смяна, независимо от събраните подкупи. Пари са взимани предимно от турски граждани, но и от българи. По данни на държавното обвинение митничарите и граничните полицаии са „заработвали"от 800 до 1000 евро на смяна, които са поделяли помежду си.

Ако водачите имали само едри банкноти, корумпираните служители дори им връщали ресто.

На този етап прокуратурата е повдигнала 20 обвинения, а сред привлечените към наказателна отговорност е началникът на пункта, сочен за ръководител на групата. Обвинените митничари са 15, а граничните полицаи - 4. Един от задържаните пътувал всеки ден по 700 км, за да участва в схемата.

Говорителят на главния прокурор уточни, че при обиските в домовете на задържаните е иззета голяма сума пари в различни валути - лева, евро и турски лири, а при някои от тях са открити и наркотични вещества.

Операцията е реализирана от Специализираната прокуратура, с участието на „Вътрешна сигурност" в МВР.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.