Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Българинът със забрана да влиза в САЩ заради корупция е съдия Андон Миталов
5 Февруари 2020
Държавният секретар Майкъл Помпейо в свое изявление заявява, че „публично оповестява името на съдията Миталов за участието му в сериозна корупция"
Майкъл Помпейо
Майкъл Помпейо
Българинът със забрана да влиза в САЩ е съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов. Посолството на Съединените щати у нас разпространи изявление на държавния секретар Майкъл Помпейо, в което той заявява, че „публично оповестява името на съдията Миталов за участието му в сериозна корупция".

"Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция", се казва в изявлението на Помпейо.

"В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България.

Това огласяване се прави по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. (Div. G, P.L. 116-94). По силата на Раздел 7031(c) след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати.

Законът също така предвижда възможността държавният секретар да посочи името на такива длъжностни лица и на техните преки роднини публично или да направи това конфиденциално. Освен Миталов аз оповестявам имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова", се казва в изявлението на Помпейо.

Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб, посочва още Помпейо.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.