Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Прокуратурата: В разследване срещу ген. Цанко Стойков са събрани данни за вероятно престъпление, извършено от президента
28 Януари 2020
Това е делото мотивирало главния прокурор да поиска от Конституционния съд да каже докъде се простира имунитета на държавния глава
В разследване срещу командира на Военно-въздушните сили генерал-майор Цанко Стойков са събрани данни за вероятно престъпление, извършено от президента Румен Радев, съобщава БНР. Това е делото мотивирало Обвинител номер едно да поиска от Конституционния съд да каже докъде се простира имунитета на държавния глава, става ясно от прессъобщение на прокуратурата.

Огласяването на данни от досъдебното производство, включително и на три файла с направени със специални разузнавателни средства записи, от екипа на Иван Гешев обясняват с призива по-рано днес на президента към главния прокурор да обясни мотивите си за питането към Конституционния съд, но и с високия обществен и медиен интерес.

Става дума за разследване срещу генерал Цанко Стойков, водено от спецпрокуратурата, че в периода май 2017 до настоящия момент, се е сговорил с едно или повече лица да върши престъпления в страната  и в чужбина.

По отношение на Стойков са били приложени специални разузнавателни средства, използвани от ДАНС, при дешифровката на които разследващите попадат на разговор за проверка на Антикорупционната комисия, свързана с назначаването на Десислава Радева като пиар на ВВС, когато Румен Радев е командвал ВВС.

Събрани са данни и доказателства „за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност от президента на Република България“, които - уточняват от прокуратурата, „не са свързани пряко с изпълнение на службата му“.

Наблюдаващите прокурори смятат, че може да се приеме с  висока степен на достоверност, че пълното извършване на тази проверка на Комисията е била осуетена поради укриване на документи.

И тъй като подозренията, въз основа на записаните разговори, сочат към президента, а той има имунитет, на 23 януари разследващите са спрели делото, сезирали са главния прокурор, а на следващия ден той се обръща към Конституционния съд.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

ime
29 Jan, 2020 | 00:19

Айде пак се започна с компроматите


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.