Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Съдът окончателно отказа регистрацията на партията на Слави Трифонов
21 Януари 2020
Безпрецедентно срещу отказа за регистрация на „Няма такава държава“, освен жалба от учредителите, имаше и протест на прокуратурата
Върховният касационен съд потвърди отказа на Софийския градски съд  партията на шоумена Слави Трифонов „Няма такава държава“ да бъде вписана в публичния регистър на политическите партии. Решението е окончателно, съобщава БНР.

Безпрецедентно срещу отказа за регистрация на „Няма такава държава“, освен жалба от учредителите, имаше и протест на прокуратурата. Отказът беше заради използването в символа на  партията - човешка длан в синьо, на цветовете от българското знаме - бяло, зелено, червено.

Според върховните съдии това противоречи на закона и последователна и непротиворечива е досегашната практика на съда да отказва регистрация при такова нарушение. Съдебният състав на Върховния касационен съд е съобразил и факта, че жалбоподателите имат възможност отново да поискат регистрация, като изпълнят законовите изисквания.

„Следователно, доколкото отказът за регистрация не е твърде драстична мярка, както изрично се посочва и в практиката на Европейския съд по правата на човека, не би могло да се счете, че не съществува достатъчна причина по критериите Конвенцията, за да се откаже исканата регистрация“, мотивират се върховните съдии.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Иван
22 Jan, 2020 | 17:00

Все едно могат да го спрат да прави политика


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.