Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Гражданите плащат повече данъци от фирмите
13 Януари 2020
Данъкът върху доходите на физическите лица за миналата година е 3.6 млрд. лв., а постъпленията от корпоративни данъци са 2.8 млрд. лв.
Приходите в държавния бюджет от данъка върху доходите на физическите лица за миналата година е 3.6 млрд. лв., а постъпленията от корпоративни данъци са 2.8 млрд. лв., официално съобщиха от НАП. 

Нетните приходи от ДДС пък възлизат на 6.8 млрд. лв. Този данък се калкулира върху крайната цена на стоката или услугата и пак се поема от гражданите.

Общите постъпления от данъци и осигурителни вноски по сметките на НАП възлизат на 23,870 млрд. лв. Сумата е с рекордните 2.8 млрд. лв. повече спрямо постъпленията през 2018 г. и с около 628 млн. лв. над планираното за годината, твърдят от приходната агенция.

Данъчните приходи възлизат на 13.3 млрд. лв. Осигурителните вноски, постъпили в бюджета, са общо 10.3 млрд. лв.

В това число влизат 6.2 млрд. лв. вноски за държавното обществено осигуряване, 2.6 млрд. лв. здравноосигурителни вноски и 1,5 млрд. лв. за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

"Приходите в НАП са на рекордно високо ниво през 2019 г., като увеличението им значително изпреварва ръста на брутния вътрешен продукт. Увеличават се както доброволно внесените суми, така и тези, акумулирани в производство по събиране", казва изпълнителният директор на агенцията Галя Димитрова, съобщава КРОСС.

През 2020 г. в държавната хазна е планирано да постъпят рекордните 46,8 млрд. лв. приходи. Средно за един календарен ден българите ще изработват по 346 млн. лв., което означава, че ще са необходими близо 136 дни за попълване на хазната. Казано с други думи, Денят на данъчна свобода през 2020 г. ще настъпи на 15 май.

Това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за държавата и ще започнат да работят за себе си.

Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано - ние я наричаме Ден на данъчна свобода, а по света е известна като Tax Freedom Day.

Въпросните 136 дни отразяват общите приходи в консолидираната фискална рамка за 2020 г., но има някои специфични моменти, които следва да се отчетат.

Живеещите в България отново ще получат помощ от европейските данъкоплатци, които ще ги "отменят" за близо 8 дни работа към държавата. Това отразява заложените в бюджета близо 2,7 млрд. лв. помощи от ЕС.

Данъкоплатци у нас ще работят до 7-ти май за държавата, а в дните до 15-ти май ще бъдем отменени от европейските данъкоплатци.

Най-много дни през 2020 г. ще са необходими за попълване на приходите от ДДС - 34 дни. За приходите от акцизи ще са нужни над 16 дни. За осигуровките ще е нужен над месец - 24 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно.

Приходите от подоходните данъци ще се попълнят за близо 13 дни, а тези от корпоративни данъци - за малко над 8 дни. Други над 7 дни ще се работи само за да платим държавните и общинските такси.

През последните години се наблюдава тенденция дните, необходими на българските данъкоплатци да попълнят тяхната част от бюджета да бъдат все повече и денят на данъчна свобода да идва по-късно.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.