Факти, Анализи, Коментари
   2 Април 2020
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
О С Т А Н Е Т Е  У  Д О М А!
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Вдигнаха данъци и в София
30 Декември 2019
Вдигат се данъците на колите и данъка при покупка на имот или кола
Местният данък при покупка на имот или кола в София скача от догодина. Това предложение на кмета на София Йорданка Фандъкова бе подкрепено от Столичния общински съвет.

Досега при покупка на имот дължимата такса бе 2,5% от стойността му, а от 2020 г. тя скача на 3%. Така например при сделка за недвижим имот в столицата на стойност 100 000 лева, дължимият местен данък ще бъде 3000 лева, вместо 2500, както беше до момента.Обект на облагане с този данък са и моторните превозни средства, придобити по възмезден начин.

Йорданка Фандъкова защити предложението си, като изтъкна, че такива сделки обикновено човек прави няколко пъти в живота си. А очакваните допълнителни 20 млн. лева от увеличаването на данъка щели да се използват за ремонти в кварталите.

"Мярката е заради увеличеното строителство и необходимостта да насочим повече средства към ремонтите в кварталите - улици, тротоари и паркинги. Нещо, което всички обещават в кампанията, но не всички подкрепяме днес. Ясно е разпределението на тези средства - 10 млн. лева към районните кметове, за да изпълнят своите програми, а другите 10 млн. - пак за ремонт на основни улици в кварталите", обясни Фандъкова.

По време на дебатите БСП и "Демократична България" категорично се обявиха против повишаването на данъците. Симеон Ставрев настоя, че скокът в данъците ще засегне именно младите семейства, които си купуват жилища.

"Чух много мантри и полуистини в опит опозицията да оправдае популисткия си подход и политики. Едно заявяват на декларативно ниво, а после гласуват по друг начин, когато трябва да се приемат непопулярни мерки. Никой не обича да му вдигат данъците, никой политик не обича да вдига данъците, но е по-важно да сме принципни", отговори задочно на критиките столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Заседанието на Столиния общински съвет продължава с обсъждането на план-сметката за дейностите по събирането на битовите отпадъци и за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване за 2020 г.

По-рано днес съветниците от БСП поискаха от кмета Йорданка Фандъкова в следващите 6 месеца да подготви създаването на общинско предприятие по чистота в София, като заявиха, че още днес ще внесат доклад за това.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2020 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.