Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Сбогувахме се със Стоянка Мутафова
9 Декември 2019
Поклонението пред иконата на българската сцена се състоя в Сатиричния театър „Алеко Константинов“
България се сбогува с обичаната актриса Стоянка Мутафова. Поклонението пред иконата на българската сцена се състоя в Сатиричния театър „Алеко Константинов“ в столицата, където тя работи до 1991 година, съобщава БНР.

Наричана „Ураганът Стояна“, „неотразимият женски феномен на българското кино“ и „фината аристократка на сцената“, актрисата спечели всенародната любов и уважение на поколение зрители. Тя почина в петък на 97 години.

Пред театъра на ул. „Стефан Караджа“ още преди 11.00 часа се беше оформила опашка от чакащи. Близки, колеги и почитатели на голямата актриса я изпратиха в последния ѝ път.

С добри думи за любимката на поколения българи си спомниха нейните колеги. За огромния ѝ талант и принос към българската сцена говориха директорът на Сатиричния театър – Калин Сърменов, и актьорите Любо Нейков и Тончо Токмакчиев.

През февруари тази година Стоянка Мутафова отбеляза 70-годишна театрална и филмова кариера. Ролите ѝ са стотици. Въпреки многото ѝ роли в киното и телевизията Мутафова обичаше първо театъра.

Преди четири години Българският културен институт в Лондон предложи Стоянка Мутафова за книгата на рекордите „Гинес“ в категорията – „Най-възрастна, активно играеща на сцената, актриса“.

В памет и почит към Стоянка Мутафова в залата на голяма сцена на Сатиричния театър ще бъде кръстен стол на нейно име, както вече има и на други основатели и вдъхновители на театъра.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.