Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Антимонополната комисия спря продажбата на ЧЕЗ
24 Октомври 2019
Комисията за защита на конкуренцията не разрешава на "Еврохолд" да купи българските активи на ЧЕЗ
Комисията за защита на конкуренцията не разрешава на "Еврохолд" да купи българските активи на ЧЕЗ, става ясно от решение на антимонополната комисия, съобщава БНР. 

С Решение №1169 от 24.10.2019 г. Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) забрани концентрацията между предприятия, която ще се осъществи чрез придобиване на непряк едноличен контрол от страна на „Еврохолд България“ АД върху предприятията на ЧЕЗ в България.

КЗК спира продажбата на българските активи на ЧЕЗ за втори път. Аргументът сега е свързан със застрахователен продукт, който е незначителна част от портфолиото на групата на "Еврохолд". 

"На база постъпилата информация и доказателства в хода на проучването по преписка КЗК-822 от 2019 година, Комисията установи, че нотифицираната сделка ще породи конгломератни ефекти на застрахователния пазар и на електроенергийния сектор. Планираната сделка ще доведе до съществено увеличаване пазарната мощ на концентриращите се предприятия, които ще имат възможност да действат в значителна степен независимо от своите конкуренти.

Въз основа на цялостния анализ Комисията заключи, че обединяването на опита, икономическия ресурс и пазарните позиции на концентриращите се предприятия в електроенергийния и застрахователния сектори създава предпоставки нотифицираната сделка да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група и значително възпрепятстване на ефективната конкуренция на съответните пазари".

Решението на КЗК може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Административен съд - София област.

Надзорният съвет на холдинга трябва да реши дали да обжалва решението на антимонополната комисия. Първата реакция на "Еврохолд" обаче гласи:

"Еврохолд приема решението на КЗК като позитивна оценка за финансовата мощ на холдинга и като потвърждение за възможностите на компанията да реализира мащабни придобивания. Това е още един аргумент холдингът да продължи да следва своята стратегия за развитие".

"Като публична компания с голям брой международни и институционални инвеститори, Еврохолд ще изчака решение на надзорния съвет на компанията за по-нататъшните стъпки по сделката и за развитието на инвестиционната си стратегия в енергийния сектор".

Еврохолд изрази съжаление от решението на КЗК и отбеляза, че при така планираната инвестиция в придобиването на компаниите на ЧЕЗ, в това число цената на сделката, изкупуването на миноритарните дялове, изплащането на задълженията на придобиваните дружества и инвестиционната програма за тяхното развитие, в България щяха да постъпят над 500 млн. евро.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.