Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Нови престрелки между Бойко Борисов и Румен Радев
16 Септември 2019
Очевидно държавата се управлява през нечий телефон, заяви президентът. Ако е неговият телефон, разбирам, защото това бе саботаж… срещу правителството, срещу свободата на медиите, контрира премиера
Очевидно държавата се управлява през нечий телефон, но на това трябва да се сложи край. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след откриването на новата учебна година в столичното 18-то училище. Коментара си държавният глава направи по повод скандала в БНР през миналата седмица около Силвия Великова.

"Свободата на словото е в основата на демокрацията, това е фундаментална ценност, очевидно в България е в криза. БНР не е спирало дори по време на войната. Този казус потвърждава въпроса кой е и как управлява обществените медии. Очевидно и държавата се управялва чрез нечий телефон, а не чрез институциите, както е нормалната европейска практика. И на това нещо е крайно време да се сложи край", настоя Радев.

Той отсече, че има механизми и институции, които назначават и уволняват по определен ред.

"Когато започне да се работи през глава, тези институции се обезсмислят и изпразват от съдържание", подчерта президентът.

Радев настоя директорът на БНР и разследващите да обявят какви са истинските мотиви за спирането на обществената медия.

"И все пак, според мен, има лъч надежда и той е в поведението и реакцията на журналистите, които явно проявиха солидарност и дадоха пример как се отстоява свободата на словото и професионални стандарти", каза още държавният глава.

Борисов отговори и на президента Румен Радев, който във връзка с казуса каза, че „държавата се управлява от нечий телефон, а не през институциите“, съобщава БНР.

„Ако е неговият телефон, разбирам, може би знае, защото това бе саботаж… срещу правителството, срещу свободата на медиите в лицето на Силвия Великова, която лично защитих. И съм сигурен, че тя знае, че не само правителството, а и ние като партия нямаме участие. Чист саботаж. Затова се надявам прокурорите в рамките на днешния, утрешния ден да приключат цялата тази работа“, каза премиерът.

Според Борисов няма как политиците да говорят непрекъснато по медиите и в същото време да се твърди, че у нас няма свобода на словото.

„Това ми е смешно и забавно как от всеки телевизор, който пусна или радио, се сипят – даже и обиди към правителството, и в същото време всеки, започващ да говори, казва: „Няма свобода на словото“. Как говориш по Би Ти Ви, или по „Нова телевизия“, или по „Канал 1“, а няма свобода. И то говориш през ден. Аз не съм стъпвал в БНР, може би като главен секретар (на МВР) да съм бил. Но дума не съм казал. Каквото искат това да правят. Свобода“, каза Бойко Борисов.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.