Факти, Анализи, Коментари
   11 Юли 2020
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
О С Т А Н Е Т Е  У  Д О М А!
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Втората най-силна магнитна буря за тази година е регистрирана по цялата Земя
2 Септември 2019
Тя е започнала на 31 август и ще продължи до вторник сутринта
Втората най-силна магнитна буря за тази година е регистрирана по цялата Земя. Тя е започнала на 31 август и ще продължи до вторник сутринта. Максималните изригвания, записани от учените от лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето към Физическия институт на Академията на науките, са 2 бала по петобална скала. Тя е свързана с приближаването към Земята на поток от бърз слънчев вятър. "Известна изненада обаче е ранният старт на бурята, който се очакваше не по-рано от неделя, както и силата й - прогнозата беше само за буря от минималното първо ниво, обичайно за тази година", се казва в доклада.

„Много забележимо увеличение на геомагнитната активност е регистрирано от почти всички проследяващи станции на нашата планета", се казва в уебсайта на института, цитиран от БГНЕС.

Магнитната буря е втората най-мощна тази година. Отбелязва се, че „по-голямо такова събитие е регистрирано само веднъж през последните осем месеца - през май тази година, когато бурята е достигнала ниво 3 от 5".

"Предвид доста високата скорост на текущия поток, както и стабилната обстановка на Слънцето, много вероятно е той да се върне на Земята в края на септември, 27-28-ми", съобщават учените.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2020 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.