Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
13 компании подали документи за участие в конкурса за строежа на АЕЦ „Белене"
20 Август 2019
Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова на брифинг
13 компании са заявили желание да участват в конкурса за строежа на АЕЦ „Белене". Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова на брифинг.
В това число 7 са заявленията от компаниите, които желаят да участват като стратегически инвеститор в бъдещия проект, съобщи БГНЕС. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция в енергийното ведомство.

Енергийният министър допълни, че 2 заявления съдържат искане за участие в проекта чрез доставка на оборудването и участие в структурирането на финансирането на проекта.

Отделно от това 4 са заявленията, които съдържат информация по отношение на желание за придобиване на миноритарен дял в проекта и сключване на договор за изкупуване на електрическа енергия.

Сред заявилите желание е подадено заявление от НЕК на Северна Македония за придобиване на миноритарен дял и дългосрочно изкупуване на енергия. С тези участия се вижда, че има интерес от световните лидери в ядрената енергетика, подчерта Петкова.

В рамките на процедурата държавната корпорация „Росатом" също подаде заявление за участие. Заявлението бе прието от Националната електрическа компания на България, съобщиха от „Росатом".

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта за АЕЦ „Белене" е публикувана на 22 май 2019 г. в официалния вестник на Европейския съюз. Датата на завършване е 12 месеца от датата на публикуването.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.