Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Свиневъди поискаха обявяване на извънредно положение в България
2 Август 2019
От бранша смятат, че само по този начин структурите у нас ще изпълняват всички мерки срещу африканската чума по свинете
Да се обяви извънредно положение в цяла България, искат свиневъди. Само по този начин, според тях, структурите у нас ще изпълняват всички мерки срещу африканската чума по свинете. Това стана ясно на пресконференция.

От името на бранша е адресирана декларация в подкрепа на мерките срещу африканската чума по свинете. В нея се посочва, че протестиращите подкрепят нарушения в Закона.

Независимо от болестта в момента, отглеждането на нерегистрирани животни трябва да спре, категорични са от браншовите организации. Принципите не трябва да се променят според конкретната ситуация и интереси. Проблемът с прасетата тип "заден двор" е, че те са в сивия сектор според Румен Караманов, индустриален свиневъд.

При тях липсва контрол и легален бизнес с реализацията на животните, както и дали те са регистрирани официално и техният произход е известен. Свиневъдите са против саботажа на въведените мерки. Ако държавата не се справи с проблема, може би ще се лишим от европейските средства за обезщетение, опасяват се от бранша.

450 000 бройки животни на годишна база няма да излязат на пазара, тъй като вече 30% от индустрията на практика е закрита, акцентира Караманов.

Ще внасяме свинско месо от чужбина, което неминуемо ще повиши цената на продуктите, предупреди Караманов, собственик на най-голямата свинеферма в страната.

Случаите с по 1-2 регистрирани заболявания на чума почти липсват. Регистрирани са повече от 10 свине със заразата, като част от нелегален бизнес.

По думите на изпълнителния директор на Асоциацията на месопреработвателите в България Светла Чанова всички трябва да поемем разходите заради това, че 65 кланици ще бъдат затворени и хилядите работници там ще останат без работа. "Големият проблем е, че се хванахме ръка за ръка да работим заедно ", каза още тя.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.