Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Шефът на антикорупционната комисия хвърли оставка - приеха я
31 Юли 2019
Пламен Георгиев беше в дълъг отпуск, докато срещу него течеше проверка на данъчните и прокуратурата след скандала с терасата и барбекюто му
Шефът на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев подаде оставка. По-малко от два часа след това депутатите я приеха със 120 гласа "за", 3 "против" и 3 "въздържал се", съобщава КРОСС.

Георгиев беше в дълъг отпуск, докато срещу него течеше проверка на данъчните и прокуратурата след скандала с терасата и барбекюто му. Ревизията не откри нарушения от негова страна.

След официалното му освобождаване от поста Георгиев направи изявление пред медиите. Той заяви, че ходи с охрана, защото имало заплахи за живота му. Подчерта, че не се е оттеглил по-рано, защото моралът му не позволявал да напусне преди края на ревизията. А при нея била проверена "всяка стотинка" от парите му за последните шест години.

За подадената оставка първоначално съобщи председателят на парламента Цвета Караянчева в пленарната зала по време на заседанието в сряда. Предложена беше допълнителна точка в дневния ред "във връзка с прекратяване на правоотношението на председателя на антикорупционната комисия, вследствие на подадена от него оставка". Заявлението е депозирано на 31 юли в КПКОНПИ, които приемат оставката и я депозират за гласуване в Народното събрание, както е по закон. В крайна сметка депутатите я приеха часове преди за започне лятната им ваканция.Георгиев бе категоричен, че през последните месеци той и семейството му били подложени на голям стрес, тъй като дронове непрекъснато прелитали над апартамента му. Над него бил налаган и натиск от страна на олигархията. 
Пленарната зала остана изненадана от новината за оставката. Отляво реагираха остро. БСП протестираха срещу гласуването й набързо и настояха Пламен Георгиев да бъде извикан в пленарната зала, за да обясни аргументите си за напускане на поста. Социалистите напомниха, че са поискали още на 4 април процедура за предсрочното прекратяване на мандата му, както и на този на заместника му, но нищо от нея не се е придвижило до момента на днешното изненадващо проекторешение.

"Ама мислите ли, че не е редно човекът, когото вие защитавахте, срещу който ние се противопоставяхме, да дойде в пленарната зала, да му дадете шанс и да обясни", възмути се соцдепутатът Крум Зарков. Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" протестира още, че само две-три минути преди старта на дебатите по оставката на Георгиев "квесторите минаха по коридорите, раздадоха хвърчащо листче от друга институция, а не от Народното събрание, две минути по-късно питате - има ли изказвания".

"Ще решаваме съдбата на КПКОНПИ, без да имаме представа защо Пламен Георгиев е подал оставка?!", удиви се той. "Какви изказвания може да има от хора, които преди пет минути нямаха и представа, че ще обсъждат не какво да е, а съдбата на председателя на КПКОНПИ?", добави Зарков.Това показва, че към тези постове се гледа само като капии", подчерта още Зарков.

Социалистът обобщи, че управляващите подхождат винаги по този начин към важните постове в държавата. "Всеки път едно и също - евродоклад, институция, скандал, оставка, евродоклад - аман!", провикна се Крум Зарков. Той попита още дали очакванията на ГЕРБ от дейността на КПКОНПИ отпреди две години са се сбъднали, или комисията е създавала само скандали.

Процедурното предложение за призоваването на Пламен Георгиев в парламента бе направено от съпартиеца му Филип Попов, а след гласуването лидерът на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова отправи забележка към председателя на НС Цвета Караянчева да внимава с Правилника. Дариткова й напомни, че става въпрос за лично волеизявление, което няма нужда да се гласува, а е достатъчно парламентът единствено да покани председателя на КПКОНПИ да говори в залата, "Да не сте толкова благосклонна към безкрайните процедури на левицата", разкритикува Дариткова.

Последва поканата към Георгиев и десетминутна почивка за депутатите, през която стана ясно, че Георгиев ще дойде в парламента. Бившият шеф на КПКОНПИ седна на последните редове в пленарната зала и присъства лично на гласуването на оставката му.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.