Факти, Анализи, Коментари
   9 Август 2020
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
О С Т А Н Е Т Е  У  Д О М А!
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Африканската чума се разраства
31 Юли 2019
Две нови огнища на африканската чума край Русе и Силистра
Две нови огнища на африканската чума край Русе и Силистра - в лично стопанство и в индустриална ферма. Съмнения има за още едно огнище - край Свищов. Първите проби от животните там са дали положителни резултати. В комплекса се отглеждат 17 хил. прасета.

Кметът на Свищов Генчо Генчев заяви, че първата проба е неофициална. Пробата е направена в частна лаборатория, очаква се официално да бъде обявена от БАБХ. Умрели животни в свинекомомплекса няма, а са изпратени пробите контролно, за да се види дали има наличие на африканска чума, каза Гечев.

Достъпът до свинекомплекса в село Българско Сливово е напълно ограничен. Преминаването се регулира от полиция - те следят работниците от фермата и проверяват багажниците на автомобилите им за нерегламентирано изнасяне на месо.

Мерките на територията на Община Свищов са още от миналата година - изграждане на дезинфекционни площадки на пътя към свинекомплекса, ограничен е пропускателният режим към фермата, посочи Гечев и каза още, че няма домашни животни, които да се отглеждат в близост до свинефермата.

По думите на кмета на Свищов, въпреки взетите мерки - човешкият фактор е повлиял за разпространението на заразата. Управителят на свинекомплекса в Българско Сливово отказва коментар, докато не се излезе и втората проба от Националната референтна лаборатория.

Открити са и заразени диви прасета в Южна България.Властите в шест области призоваха стопаните да убият животните си до 2 август.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2020 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.