Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Политическите сили трябва да върнат общо 14,6 млн. левa, реши парламента
14 Юни 2019
Промяната беше гласувана на второ четене на промените в Закона за политическите партии
Партиите и коалициите имат срок до края на 2020 година да върнат получените в повече средства като държавно финансиране. Ако не спазят този срок, ще им се начисляват лихви.

Промяната беше гласувана на второ четене на промените в Закона за политическите партии.

Общата сума, която политическите сили трябва да върнат, е в размер на 14,6 милиона лева. 

Законовите промени бяха инициирани от Министерския съвет, след като стана ясно, че на партиите са изплатени суми, значително надвишаващи субсидията от регламентираните 11 лева на действително получен глас. Начислявани са малко над 13 лева, защото са отчетени и гласовете "не подкрепям никого".

Годишната държавна субсидия, отпусната на политическите партии и коалиции за периода от 26 май 2016 година, ще се преизчислява. Разликата между предоставените държавни субсидии ще се връща. Сумите ще се възстановяват по централния бюджет.

От БСП предложиха облекчаване на реда на връщане на средствата. Филип Попов:

"Защото така поставяме в тежко и неизгодно положение тези партии, които така или иначе вече са получили веднъж субсидии над 11 лева. Ако не върнат тази субсидия, не се знае дали имат тази възможност, особено тези, които не са в парламента или вече не са в коалиция, ние ги санкционираме със 70%, 50%. Нека остане санкцията със 70 и с 50 на сто, но разликата от тези проценти да отива за покриване на дадената субсидия".

Предложението не беше прието. Партиите трябва доброволно да върнат субсидиите. Ако не го направят, от втория транш за тази година ще получат 70%.

Не беше прието предложение на партия "Атака" по време на предизборната кампания ЦИК да поема разходите на партиите и коалициите за медийни дебати до 340 минути.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира пред журналисти, че съвсем очаквано всички са гласували за връщането на надвзетите суми: 

"Другото означава, че се очаква от политици да бъдат престъпници, злодеи, измамници и прочие. Аз не искам да бъда поставян в такава компания. Така че лично аз бях сигурен, че ще се подкрепи".

Симеонов заяви, че не е знаел, че са били начислявани по-високи субсидии на партиите:

"Човек казва нещо, което знае, когато не знае как да го каже. Мога ли примерно да кажа сега колко е населението на Шри Ланка".


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.