Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Два язовира преляха в община Стражица - обявено е бедствено положение
11 Юни 2019
Прелели са язовира край село Нова Върбовка и язовир "Чешме дере" до село Камен. Няма опасност за хората в района
Бедствено положение е обявено в община Стражица заради два прелели язовира - край село Нова Върбовка и язовир "Чешме дере" до село Камен. Няма опасност за хората в района. Наводнени са земеделски земи и обществени сгради, съобщи БНР. По думите му обстановката се нормализира:

"Язовирът, който имаше опасност от преливане, вече нивото е смъкнато. В селата Камен и Нова Върбовка има по-големи щети, като в Камен училището е затворено, тъй като приземният етаж е наводнен. Има влязла вода и в кметството и в детската градина, но за населението няма опасност. Що се отнася до язовира "Зеленчуков дол" в село Нова Върбовка, там стената е прекъсната, компрометирана, и всичко се е изляло в дерето и в нивите. Там също няма опасност за населението. В село Нова Върбовка и в село Камен има компрометирани асфалтови настилки".

Застрахователят на детската градина и училището е уведомен за инцидента. Маринов е категоричен, че единствената причина за него е обилният дъжд. Двете заведения няма да работят днес.

Аварийни екипи работят по възстановяване на щетите, уточни още Илиян Маринов:

"Почистват се наносите от пътищата. Изпомпват се помещенията, които са наводнени, в къщите на хора има влязла вода. През външните огради в няколко къщи, но не е сериозно положението - пет къщи в село Камен и три-четири в село Нова Върбовка".

"Много тежка обстановка за много кратко време". Така характеризира положението ген. Кирил Войнов, зам.-председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Той не се съгласи с оценките, че нещо с язовирите не е добре. Войнов смята, че държавата си върши работата и че всичко е под контрол.

„В момента обстановката е спокойна, овладяна от екипите на пожарната, създадена е организация и няма опасност за населението. За Нова Върбовка - преливникът не може да поеме водното количество и започва да прелива през язовирната стена. Тъй като тя е земнонасипна, започва да я прояжда и я прокопава до основи. Другият язовир, в село Камен, прелива през преливника, има наводнени няколко къщи. Беше създадена организация, почва да се сваля нивото на язовира. Няма опасност за хората. Правена е проверка през февруари. Нещата са били нормални. Страшно много дъжд е паднало, асфалтът по улиците е изровен, много тежка обстановка".


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.