Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Бюджетната комисия прие субсидията на партиите да стане 1 лев
6 Юни 2019
Това предложение за законови промени внесе тази сутрин в парламента премиерът Бойко Борисов след среща с парламентарната група на ГЕРБ
Бюджетната парламентарна комисия прие на първо четене партийната субсидия да стане 1 лев на глас от 1 юли, съобщава КРОСС. Това предложение за законови промени внесе тази сутрин в парламента премиерът Бойко Борисов след среща с парламентарната група на ГЕРБ.

С 10 гласа „за" бюджетната комисия прие промени в Закона за държавния бюджет за 2019 г., според които от 1 юли субсидията за партиите и коалициите става 1 лев на глас. Депутатите от БСП присъстваха на заседанието на комисията, но отказаха да гласуват с аргумента, че „няма да участват в цирка на ГЕРБ". „Против" гласува и народният представител от ДПС Йордан Цонев, който е заместник-председател на комисията. Останалите депутатите от партията отсъстваха заради Рамазан.

Цонев заяви, че позицията на ДПС е неизменна от 2001 г. Движението смята, че партиите се финансират или от бюджета, или от олигарсите, друг вариант няма. Според тях това предложение не е добро и ще бъде тежък удар за българската демокрация.

Румен Гечев от БСП заяви, че това е кризисен пиар и според него заключението на ЕК, което е съкрушително за България и не предполага влизане в Шенген и валутен съюз, всъщност е довело премиера в парламента днес. Той добави, че в събота на Заседанието на БСП партията ще излезе със становище.

Председателят на бюджетната комисия от ГЕРБ Менда Стоянова от своя страна заяви, че и от ГЕРБ са изразявали през годините позицията, че субсидирането на политическите партии в държавата е гаранция за това, че тези партии съществуват и се борят за идеите си, а ГЕРБ нямали друго разбиране.

За съжаление, обаче, изтъкна Стоянова, дивият популизъм, обхванал някои партии, изключително нагнетил общественото напрежение през последните дни и те са се почувствали задължени да опитат да отговорят на тези обществени мнения.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.