Факти, Анализи, Коментари
   9 Август 2020
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
О С Т А Н Е Т Е  У  Д О М А!
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Вдигат социалната пенсия с 5,7%
5 Юни 2019
Размерът, който влиза в сила от 1 юли тази година, е 132,74 лева, като досега той беше 125,58 лева
Социалният министър Бисер Петков съобщи пред журналисти в МС, че днес правителството е приело постановление за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост, съобщава КРОСС. Размерът, който влиза в сила от 1 юли тази година, е 132,74 лева, като досега той беше 125,58 лева, което е ръст с 5,7 на сто. Министърът изтъкна, че този процент съответства на общото увеличение на пенсиите за трудова дейност, който също влиза в сила от 1 юли.

С увеличението на размера на социалната пенсия за старост се увеличават размерите на всички пенсии, които не са свързани с трудова дейност, както и на добавките, които се изплащат и са обвързани с размера на социалната пенсия за старост, обясни министърът. Той цитира данни от разчети на НОИ - 136 500 пенсионери ще получат увеличени пенсионни плащания в резултат от днешното решение на МС.

Социалният министър припомни, че от 1 юли тази година ще бъдат осъвременени всички трудови пенсии, отпуснати до края на 2018 г. с 5,7 на сто. По силата на Закона за бюджета на ДОО за 2019 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава на 219,43 лева, а също така по силата на този закон и на КСО, от същата дата се увеличава и максималният размер на изплащаните пенсии от сегашните 910 лева на 1200 лева, каза министърът.

Той информира, че по разчети на НОИ, в резултат от увеличаването на тавана на пенсиите от сегашните 65 000 пенсионери, които са ограничени от съществуващия таван, 41 000 се очаква да получат отпуснатия размер на пенсията и само малко над 23 000 ще бъдат ограничени от новия по-висок таван, който влиза в сила от 1 юли тази година.

С днешното решение на МС практически и пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, се повишават с 5,7 процента, каза министърът.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2020 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.