Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Жега в парламента
5 Юни 2019
Сериозни обвинения в манипулиране на евровота и купуване на гласове си размениха политическите формации днес
Сериозни обвинения в манипулиране на евровота и купуване на гласове си размениха политическите формации днес в кулоарите на парламента. Лидерът на „Атака" Волен Сидеров определи резултатът на ВМРО като корпоративна сделка, а от ВМРО отговориха, че подобни твърдения може да отправи само човек, който завижда или не е в час с политиката. Бившият вицепремиер и настоящ лидер на НФСБ Валери Симеонов пък насочи вниманието към резултатите, които ДПС постига в ромските квартали в страната.

Като сделка определи Волен Сидеров резултатите, които от ВМРО постигнаха на евровота. Лидерът на „Атака" призова, когато се заговори за ревизия, тя да започне от Министерството на отбраната: "Покупката на американските самолети, подкрепена и движена от Каракачанов, ще струва на българския данъкоплатец три милиарда лева. Срещу което, партията на Каракачанов, е възприемана като единствената в патриотичното пространство. Това е сделката за мен". Той констатира още, че ВМРО никога не са взимали повече от 1% на парламентарни избори и е ясно, че техният резултат "не се дължи на честен вот". На въпрос дали е готов да напусне коалицията предвид упреците, Волен Сидеров заяви, че той е в основата на създаването й като формат и призна, че последната година е дистанциран от работата в парламентарната група заради големите различия по основни въпроси. "Не знам дали ще продължи тази коалиция да бъде в този си вид коалиция", коментира той.

Сидеров обясни, че за управленската програма няма голямо значение дали трите партии от малката коалиция ще бъдат заедно или поотделно.

„Тези избори бяха с много ниска активност и дори толкова ниска, че поставя под въпрос легитимността на изборите. Трябва да се приемат поправки в Избирателния кодекс, които да постановяват, че ако са гласували под 50% от избирателите, изборите да не се признават за легитимни. Същото е и за референдумите. Иначе става да отидем към един абсурд. Дори 20 души в България да гласуват, изборите са легитимни. Те могат да изпратят 17 евродепутати, 240 депутати в парламента. Това вече е абсурдно, хората не искат да гласуват. Този вот беше корпоративен и купен. Погледнете резултатите в ромските квартали! Бяха събаряни къщи посред зима под шапката на силовия вицепремиер Красимир Каракачанов", посочи Сидеров. Като безумие определиха това твърдение от ВМРО. Според народния представител Юлиан Ангелов подобна теза може да родят само хора, които или завиждат, или не разбират от политика.

„Тези, които твърдят обратното и смятат, че има някакви други прийоми, освен предизборни, нека си проверят техните резултати в секции на различни места, на които живеят роми. Това са много от партиите, които участваха на тези избори. Така че някой да твърди подобни безумия, просто или завижда, или не е в час с политиката", каза Ангелов.

„За нас от ВМРО е важно да се изпълнява управленската програма, ние сме сложили нашите подписи там и мисля, че за момента правителството се справя прилично. Така че ако някой има някакви претенции, има други виждания, това си е негов проблем", допълни той.

„Всеки месец излизат и други проблеми, освен тези, които са част от програмата. Така че някои от нещата, които са заложени в програмата, някой път боксуват, защото излизат и актуални проблеми, които трябва да се решават. Посоката е правилна и ние от ВМРО доказахме, че когато твоите представители в Европарламента работят, защитават своите идеи, когато не предават избирателите си за лични интереси, хората подкрепят това", каза още Юлиан Ангелов.По отношение на бъдещето на коалицията „Обединени патриоти" лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви, че не е врачка, и допълни, че общественото внимание относно купуването на гласове трябва да е насочено към друга политическа формация.

„Странно защо всички се вторачват в това как са се представили партиите от Обединени патриоти. Някак си никой не обръща внимание на резултатите на ДПС, например. Това явно не представлява интерес. Пак продължава странният феномен на масова подкрепа на ДПС в Северозападна България - Монтана, Видин, Враца. Хиляди цигани от циганските махали са подкрепили ДПС поради огромната любов, която изпитват към техните кандидати за евродепутати или към идейната платформа на ДПС. Това не е ли странно? Докога ще продължава? Като че ли всички ние свикнахме с масовото купуване от гласове от ДПС. Там, където няма турски етнос, няма нито един мюсюлманин, масово гласуване и подкрепа на ДПС. Всички ние свикваме с това. Това е феноменът. Вместо да гледаме как са се представили Патриотите, а в същото време да се правим, че не забелязваме това уродливо явление и контролиран процес. Мисля, че полицията не си върши работата, прокуратурата не си върши работата. Вероятно скоро ще предложим специално звено към полицията - изборна полиция", каза Симеонов.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.