Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Няма преливащи язовири и реки в страната
3 Юни 2019
Рано тази сутрин е задействан щаб за наблюдение, обяви по-рано министърът на околната среда и водите Нено Димов
Нивото на река Янтра край град Велико Търново е повишено, но няма опасност от преливане, съобщават от Министерството на околната среда и водите. Заради интензивните валежи по-рано тази сутрин беше активирано специално оперативно звено за наблюдение на реките и големите язовири в страната. Очаква се повишаване на нивата и на реките Марица и Тунджа, каза пред „Хоризонт“ Илияна Тодорова от Дирекция „Управление на водите“ към ековедомството и увери, че към момента няма данни за критични участъци:

"За момента информацията е, че няма проблем с реките и язовирите. Комплексните и значими язовири няма опасност от преливане. В момента техният обем е около 66,6%, за сравнение миналата година е бил 78,6 пак през този период. Колегите са на място и дават своевременна информация".

Екоминистърът Нено Димов съобщи, че превантивни мерки във връзка с дъждовния сезон за предприети още през март, когато е била издадена заповед за проверка за проводимостта на речните корита и допълни: 

"Що се отнася до язовирите, през цялото време сме предвиждали необходими обеми. Така, че, от от една страна, да гарантираме необходимите нива, било за питейни нужди, напояване или промишлени цели.  От друга страна, да има необходимите обеми, така че да могат да се поемат водите при такива валежи.

Няма данни за преливащи язовири и реки в страната, съобщи БНР. Рано тази сутрин е задействан щаб за наблюдение, обяви по-рано министърът на околната среда и водите Нено Димов: "В момента хората от Басейновите дирекции са в критичните точки, за да могат да наблюдават състоянието. Това, което знаем в момента, е, че в Южна България – около Пловдив е най-сериозно положението. Информацията, която имаме от Велико Търново е, че няма пострадали хора и наводнени къщи", каза Димов. 

Преди това министерството съобщи, че четирите Басейнови дирекции в страната и Оперативното звено за предотвратяване на опасности от вредното въздействие на водите към Министерството на околната среда и водите са преминали на 24-часов режим на работа. Това се е наложило заради валежите от изминалото денонощие и обявеното от метеоролозите предупреждение първа степен за очаквани интензивни валежи и гръмотевици.

От ековедомството обещават информация два пъти дневно за състоянието на язовирите, реките с данни за критични нива и аварийни ситуации, за критични участъци по укрепителни съоръжения, както и постъпилата информация за засегнати населени места.

Предупредителен жълт код за валежи е в сила днес за цялата западна половина от страната. В Северна България предупреждението е за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново и Габрово, а в Южна – за Пловдивска, Пазарджишка, Смолянска и Кърджалийска област. Жълт код е в сила и за София и Софийска област, както и за Пернишко, Кюстендилско и Благоевградско. 

Ситуацията в Пловдив се нормализира след вчерашния порой. Днес там е вътрешният министър Младен Маринов, който обясни, че въпреки тежката обстановка основание за обявяване на бедствено положение в града не е имало.

Няма пострадали хора, щетите в града се установяват.

Стигнало се до евакуация на около 30 майки с деца, блокирани в автомобили. Останалите случаи на извеждане на хора са свързани с преминаването на по-високи етажи и безопасността на деца и болни.

110 литра на квадратен метър дъжд е паднал за три часа тази нощ във Велико Търново. Река Янтра премина критичната точка от 5,60 метра и излезе от коритото си. Залети са земеделски земи около брега в кварталите  „Чолаковци“ и „Асенов“, няма наводнени къщи, няма и пострадали хора.

Нивата на реките Осъм и Вит в Ловешка област са се покачили значително след поройните дъждове през последното денонощие, но засега остават под критичните стойности. На места валежите в региона са били повече от 40 литра на кв. м Комисия от община Ловеч прави днес оглед на нанесените от пороя щети в село Стефаново.

Нивото на река Осъм в Ловеч тази сутрин е било 186 см, със 120 см повече от вчера, при критични стойности от 350 см. Реката е излязла от коритото си в парка „Баш бунар“ и е заляла растителност.

Две комисии от специалисти описват щетите след обилните валежи в събота в Хасково. Установено е пропадане по бул. „Никола Радев“ в кв. „Болярово“ и на дере в кв. „Република“, заяви говорителят на община Хасково Диана Иванова: „Освен че около 6 метра от тротоара е пропаднал в дерето, има отнесена почва под асфалта. Специалистите оглеждат ситуацията и ще бъде преценено точно какъв ремонт ще се наложи в този участък. Имаме сигнал за пропаднало дере близо до блок на улица „Акация“. Там също се оценява ситуацията“.

В Община Трявна разчистването продължава, след като по-миналата нощ отново се изля порой. Активизирали са се две свлачища, на места по пътищата в селата е изронен асфалтът.

Екипи работят по отстраняване на щетите по павирана улица, която отвежда към болницата в Трявна.

Над 40 приземни и избени помещения са наводнени в Пазарджик след проливния дъжд. Пет екипа на противопожарната служба са отводнявали до късно през нощта. Пострадала е само една обществена сграда – общежитието на Спортното училище, но към момента обстановката е нормална.

Заради падналите валежи в голяма част от града няма интернет връзка. Измерените количества дъжд са около 45 литра на квадратен метър.

Частично бедствено положение е обявено в Горна Оряховица. Затворен за движение е Александровският мост на пътя към с. Първомайци.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.