Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Прокуратурата пак влезе в офиса на Миню Стайков заради злоупотреби с евросредства
2 Май 2019
Повече от 8 часа продължи обискът в офиса на бизнесмена в центъра на Карнобат
Повече от 8 часа продължи обискът в офиса на бизнесмена Миню Стайков в центъра на Карнобат. В него участваха служители на полицията и трима представители на спецпрокуратурата, съобщава БНР. Акцията се провежда дни преди да изтече максималният 8 -месечен срок за неговото задържане. Собственикът на "Винпром - Карнобат" е в ареста от 5 септември по обвинение за данъчни и акцизни престъпления.

По непотвърдени данни проверката е свързана със злоупотреби с евросредства по програмата „Млад фермер“. Съвместно с МВР и ДАНС, Специализираната прокуратура разследва измами със средства от европейски фондове. Акцията е на територията на София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас. 

Според неофициална информация активизирането на спецобвинението е заради изтичащия в неделя максимално допустим от закона 8-месечен срок за постоянно задържане на алкохолния бос. Твърди се, че пред това ще му бъдат повдигнато ново обвинение, което да мотивира оставането на Стайков под стража. Утре трябва да стане ясно дали обиските днес в пет български града са били само заради действия на Миню Стайков.

Ново обвинение за злоупотреба с евросредства би дало основание на прокуратурата да аргументира продължаване на задържането му. На няколко пъти от спецобвинението се противопоставяха на пускането му на свобода въпреки появата на Миню Стайков в съдебната зала с инвалидна количка и заключенията на медицинските лица. Без ново обстоятелство, каквото би било ново обвинение, прокуратурата е длъжна по собствена инициатива да промени мярката му за неотклонение,  а ако не – по искане на защитата на Стайков  спецсъдът е длъжен да го пусне.

Преди месеци от спецпрокуратурата обявиха, че има данни, че Стайков неправомерно е ползвал пари по тази програма. Жители на Карнобат казаха, че офисът се занимава с изкупуването на земеделски земи. Това е единственият офис на бизнесмена Миню Стайков в града. 

Миню Стайков е в ареста от 5 септември 2018 година по обвинение, че е лидер на престъпна група за данъчни престъпления и акцизни престъпления. Малко след задържането му прокурор Димитър Петров каза, че в рамките на разследването са събрани данни, че той е принуждавал деца на свои служители да регистрират фирми, с които да кандидатстват за пари по програмата "Млад фермер". 

За съмнения за злоупотреби с пари по програма "Млад фермер" от прокуратата съобщиха още миналия септември. Прокурор Димитър Петров обясни, че става дума за 7 милиона лева, усвоени през фирми, нарочно регистрирани на името на децата на служители на алкохолния бос:

"Отворена е леко завесата в една друга тема, свързана с ДФ "Земеделие", при която той използва децата да регистрират себе си като еднолични търговци, които да участват по тази програма, по която се отпускат средства. Към момента сме установили към 7 млн. лв. усвоени по тази праграма и съответно, т.нар. "обратни писма, с които те обявяват, че придобитите от тях суми ще предадени на г-н Стайков".

"Самите те в разпитите казват: По указание на нашите родители регистрираме едноличния търговец, като сумите, които получим, ще бъдат предадени на г-н Стайков", каза преди 8 месеца прокурор Димитър Петров, като уточни, че въпрос на предстоящ анализ е дали и какви обвинения ще се повдигат на Стайков. 

Проверката в офиса на Миню Стайков започна в 8 часа тази сутрин. Петима са униформените полицаи, които участват в акцията, с тях има и представители на Специализираната прокуратура. От Община Карнобат са осигурили две поемни лица, които наблюдават претърсването на помещението. Чували и торби с документи изнесоха от офиса служителите на полицията. В проверката участват и трима представители на Специализираната прокуратура. Те отказаха информация по случая. С каква дейност се занимава фирмата, ето какво заявиха хората от съседните офиси: "С продажба на земя". "Проверката на полицаите е от сутринта. След осем часа". "Мисля, че фонд "Земеделие" нещо. За изкупуване на земи, такива неща". "Мисля, че е на Миню Стайков офисът, да. Преди имаше изкупуване на земи, но точно с какви неща, не мога да ви кажа". "Най-различни хора влизат. Хора, които продават земи". Проверката продължи през целия ден.

Акцията срещу евентуални злоупотреби с европари идва в разгара на скандала с къщите за гости, които са обект на проверка на прокуратурата, МВР и земеделското министерство.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.