Факти, Анализи, Коментари
   13 Юли 2020
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
О С Т А Н Е Т Е  У  Д О М А!
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Парламентът освободи от поста Цецка Цачева и назначи новия министър Данаил Кирилов
5 Април 2019
На този етап Данаил Кирилов все още не дава отговор на въпроса кой ще наследи мястото му начело на правната комисия в парламента
Данаил Кирилов положи клетва като министър на правосъдието. Парламентът освободи от поста Цецка Цачева, която подаде оставка заради имотния скандал, заради който с постовете си се разделиха и други политици от управляващите.

Рокадата в министерството бе подкрепена с гласовете на 120 народни представители, а 15 бяха "против". "Следваме стриктно актуализираната стратегия за реформа в съдебната система", заяви в първото си изказване пред журналисти новоизбраният министър на правосъдието, предаде репортер на БГНЕС. По думите му, ситуацията е изключително благоприятна, с оглед положените усилия досега.

"Има възможност да отчетем много сериозен напредък. Следваме изпълнението на приоритетите и задачите, които бяха поставени в последния мониторингов доклад", посочи Кирилов. Той подчерта, че страната ни ще положи всички усилия, за да изпълни съветите на Европейската комисия.

По повод на изказването Христо Иванов, един от предшествениците на Кирилов в правосъдното министерство, в което той го определи като "предан на корупционния ред", новоизбраният министър отговори: "Бих искал да кажа на всички тези, които са на ръба на закона в тези интерпретации, че те не са нито по-умни, нито по-красиви от действащите и практикуващите юристи, както в Народното събрание, така и в независимата съдебна система. Елитаризирането, доведено до ниво простащина, не следва да бъде коментирано".

На този етап Данаил Кирилов все още не дава отговор на въпроса кой ще наследи мястото му начело на правната комисия в парламента.

"Нека да остави и парламентарната група, и съответно коалиционният формат да вземе решение. Има възможни варианти", заяви той.

Още при номинацията му стана ясно, че една от първите задачи на Кирилов като правосъден министър ще бъде да подготви нормативни промени, с които общинските съветници да бъдат включени в обхвата на антикорупционния закон.

"Имахме работна група във вторник. Освен представители на институции, включително КПКОНПИ, участваха и представители на Националното сдружение на общините в България. В детайли коментираха правния режим по отношение на общинските съветници. Като работна група решихме общинските съветници да бъдат в категорията на чл. 6 от закона, т.е. да подават подробна имуществена декларация", разясни Кирилов.

Кой е Данаил Кирилов?

Досега той беше депутат от ГЕРБ и председател на Комисията по правни въпроси.

Роден е на 25 юни 1970 г. в Димитровград. Завършва Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" със специалност "Право". В различни периоди от време е практикуващ адвокат.

Избиран е за народен представител от листата на ГЕРБ в 42, 43 и 44 Народно събрание, като в последните два парламента оглавява Комисията по правни въпроси. В периода от август 2009 до май 2013 г. е областен управител на Област София. Избиран е и за общински съветник в Столичния общински съвет. Владее английски и руски език.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2020 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.