Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Бойко Борисов се намеси и ГЕРБ даде назад за промените в Изборния кодекс
18 Февруари 2019
Връща се старият праг на преференцията и ще се избере нова Централна избирателна комисия
Партия ГЕРБ официално внесе в деловодството на Народното събрание законопроект, с който се връща старият праг на преференцията, съобщава БНР. Промяната ще бъде обсъдена от правната комисия на парламента в сряда, а в пленарната зала - в петък, съобщи за БНР председателят на комисията Данаил Кирилов от ГЕРБ.

До пълния обрат на преференциалното гласуване се стигна след намесата на премиера Бойко Борисов, който днес свика спешно ръководството на ГЕРБ заради новите изборни правила. 

ГЕРБ ще направи законодателни постъпки, за да възстанови предишното преференциално гласуване и ако държавният глава Румен Радев наложи вето, партията ще го подкрепи в тази част от законопроекта. Това стана ясно по-рано днес на пресконференция след заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

"Или чрез ветото на президента, което ще наложи, да се съобразим с него в тази му част, или ако не го наложи ветото, спешно да се внесе от депутатите промяна и да се върне това, което беше досега, а и ние винаги като партия сме избирани мажоритарно. Не искам по никакъв начин да остава какъвто и да е оттенък, че на нас изборните правила ни влияят", заяви премиерът.

Борисов нарече „нахалство“ изявленията на БСП за това, че едва ли не преференцията е отпаднала. По-скоро е бил вдигнат прагът на преференцията, но тъй като партия ГЕРБ е била избрана с много преференциални гласове и има много членове в парламента, избрани по този начин, ще остане старият режим.

Борисов заяви, че е възложил на ГЕРБ да стартират и процедура за нов състав на Централната избирателна комисия, макар да уточни, че никъде в закона няма изрично условие изборът на нов състав да е обвързан с изтичане на мандата:

"БСП, струва ми се нахално от тяхна страна да изопачават така действителността, но в това имат право. Срокът е изтекъл и трябва да се отпочне процедурата".

Борисов защити заместник-председателят на ГЕРБ и лидер на парламентарната група Цветан Цветанов като каза, че е постъпил правилно: "Разбирам го Цветанов. Той ни информира, че има огромен проблем с кворума и аз му казах: "Задачата ти е да решаваш въпроса с кворума".

Премиерът заяви още, че няма да приеме твърдения, според които ДПС извива ръцете на ГЕРБ:

"Тежко удрят по репутацията на ГЕРБ, което аз не мога да допусна. Когато съм искал официално подкрепа за нещо и съм я получавал от ДПС, съм казвал публично "благодаря".

Борисов е поканил утре на среща коалиционния партньор "Обединени патриоти":

"Защото ние, след като искаме да сме управляваща коалиция, просто всички трябва да ходят на работа. Тогава няма да ни е нужно да търсим друга подкрепа за кворум в парламента".

Протест пред парламента

Въпреки обрата в позицията на ГЕРБ около 50 души се събраха на протест пред Народното събрание срещу промените в Изборното законодателство. Те изразиха недоволство с викове "Оставка" и червени балони във форма на сърце. Организираната във Фейсбук проява събра поддръжници и на БСП, и на десните.

Общински съветник от БСП в Пловдив Иван Петков заяви:

"Като общински съветник аз съм избран благодарение на преференциите. Промените са против правата на хората. Балоните символизират любовта, която се опитват управляващите да кажат, че я нямат, а именно ГЕРБ и ДПС. ДПС винаги подкрепя законите, предложени от ГЕРБ, както и ГЕРБ подкрепя законите, предложени от ДПС". 

Иво Инджов и политологът Евгений Дайнов коментираха:

"Разиграва се поредният епизод от сериала "Доброто и лошото ченге" - Борисов играе ролята на доброто ченге, а Цветанов - на лошото. Аз протестирам, защото чувствам, че е нарушено едно мое законно право, което се наложи през последните години - да мога да избирам преференциално в рамките на една пропорционална избирателна система. Предполагам, че по-голямата част от хората тук са дошли да изразят гражданския си протест, въпреки че може би има и някаква политическа организация. Няма значение, че има червени, сини и т.н. балони", коментира Инджов.

"Ние сме тук по едно и също време, но не сме обединени. ГЕРБ трябва да се разберат кога искат да ги вземаме на сериозно - когато ни изкарват сериозни аргументи, че не може да има преференция и че ЦИК трябва да остане в същия състав, или кгато 24 часа по-късно ни изкарват страшно сериозни аргументи, че ще има преференции и ЦИК ще се смени. Да се разберат! Това са палячовски истории", коментира Дайнов.

Приемането на промените в Изборния кодекс

Миналата седмица депутатите окончателно гласуваха промените в Изборния кодекс след 15-часово заседание.

Прагът на преференцията беше увеличен и ще е валиден, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малък от съответната избирателна квота.

Максималният брой избирателни секции в страната извън Европейския съюз остава 35, което засяга и Великобритания след Брекзит.

Депутатите подкрепиха цялостно въвеждане на машинно гласуване след местните избори наесен.

С гласовете на ГЕРБ и част от “Обединени патриоти“ беше подкрепено предложението ДПС да отпадне сегашното изискване за валидност на преференцията от минимум 7 на сто от гласовете, подадени за кандидатската листа.

Против предложението гласуваха от БСП, ВМРО и “Воля“ с мотива, че така се обезсмисля преференциалният вот. От ВМРО призоваха президента да наложи вето.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.