Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Гръцкият парламент ратифицира споразумението за новото име на Македония
25 Януари 2019
Управляващите от СИРИЗА успяха да си осигурят подкрепа от опозицията. Споразумението беше ратифицирано с мнозинство от 153 гласа. Против гласуваха 146 депутати от шест опозиционни партии
Гръцкият парламент ратифицира споразумението от Преспа за новото име на Република Македония и така сложи край на близо 30-годишния спор с бившата югославска република, съобщи БНР.

Управляващите от СИРИЗА успяха да си осигурят подкрепа от опозицията.

Споразумението беше ратифицирано с мнозинство от 153 гласа. Против гласуваха 146 депутати от шест опозиционни партии.

СИРИЗА получи в подкрепа на договора от Преспа повече гласове от независими депутати, отколкото очакваше. Заедно с депутати от управляващата партия положителен вот за "Северна Македония" дадоха и осем независими народни представители. Те заявиха, че подкрепят споразумението със Скопие, което решава един 28-годишен спор в името на "сигурност и стабилност на Балканите".

Опозиционните партии запазиха позиция срещу името "Република Северна Македония" с аргумент, че то нарушава основни закони в гръцката конституция. Депутати си позволиха да издигнат плакат по време на вота с "Охи".

Силният дъжд в цялата страни провали очакванията на организаторите на протестите. В Атина пред парламента останаха няколкостотин души. В Солун демонстранти направиха жива верига пред министерството на Северна Гърция. Протести бяха насрочени за цяла Гърция. Според социологически проучвания две трети от гърците са против споразумението. 

Извънредно полицията охраняваше и домовете на депутатите от СИРИЗА, пред които недоволни гърци също протестираха. Въведени бяха извънредни мерки за сигурност навсякъде, където има демонстрации. Вчера демонстранти се опитаха да влязат в парламента и бяха отблъснати със сълзотворен газ.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.