Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
ДНСК спря стрежите на три къмпинга
25 Януари 2019
Спряно е строителството край край къмпинг Градина, Арапя и Алепу
ДНСК спря строежа на Шофьорския плаж до Алепу, защото едновременно е било укрепвано свлачище и се е строила жилищна сграда, съобщи КРОСС. РИОСВ е установила и увреждане на зараждащите се дюни. От няколко месеца на метри от плажа се извършва мащабно строителство.

Още преди проверяващите да дойдат, местната власт се активизира. Кметът на Созопол Панайот Рейзи съобщи, че строителството край къмпинг "Градина" също спира.

Фирмата инвеститор е внесла писмо в общината, с което заявява, че се отказва да изгражда ресторант, магазин и паркинг до плажа.Спешна проверка на ДНСК по морето бе разпоредена от премиера Бойко Борисов. Да обходи Южното Черноморие е изпратен началникът на строителния контрол.

Тази сутрин кметът на Царево Георги Лапчев каза, че е сезирал прокуратурата за строителството на "Арапя". Инвеститорът е бивш общински съветник от ГЕРБ, а от местната власт посочиха, че неговият терен по документи не е гора.

Началникът на Дирекцията за национален строителен контрол Иван Несторов уточни, че от понеделник ще бъдат спрени строителните дейности и на плажа "Алепу", както и в гората край къмпинг "Арапя".

Според Несторов на "Арапя" липсвало очертание на границите на строителния обект, както и изградена инфраструктура до него. Подробна проверка по документи обаче започва в понеделник в Община Царево, уточни шефът на ДНСК.

"Съгласно този план за безопасност и здраве трябва да има временен достъп за организация на строителство, където да се движи цялата транспортна техника. Тук няма такъв, има само черен път. На идване към строителния обект наблизо видях ваканционен комплекс, който сигурно вече е въведен в експлоатация. Това е ваканционно селище в нищото. Ако при аварийна ситуация се наложи да дойде пожарна или Бърза помощ, от къде ще дойде?", попита Несторов.

Той каза още, че кметът на общината Георги Лапчев е в правото си да спре строежа на "Арапя", но повече подробности щели да станат ясни след проверката. Резултатите от нея се очаквали в края на следващата седмица.

"Този обект е 5 категория, което означава, че е от компетенцията на общинската администрация. ДНСК не може да спре такова строителство, а да разпореди на кмета на община Царево при констатирани нарушения от наша страна да го спре", обясни шефът на Строителния надзор. Според Несторов за всяко едно отрязано дърво край Арапя трябвало да има необходимите документи, а контролните органи да извършат проверка. Кметът на Царево Георги Лапчев обаче заяви, че въпросният терен отдавна бил изваден от горския фонд и се водел урегулиран поземлен имот.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.