Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Разбиха престъпна схема за фалшиви дипломи
21 Декември 2018
Задържани и разпитани по случая са осем души - на възраст от 17 до 48 години, привлечени са като обвиняеми
Криминалисти от Шумен пресякоха незаконна дейност с изготвяне и продажба на неистински дипломи за завършено средно и висше образование Работата по документиране на престъпното деяние се провежда под надзора на Шуменска районна прокуратура.

Оперативните действия започнали преди повече от два месеца, когато служители от Криминална полиция в РУ - Шумен влезли в дирите на престъпна схема. При упорита и последователна работа било изяснено, че в основата й са жители на града. Те се занимавали с изготвяне на неистински документи - основно свидетелства и дипломи за завършено средно и висше образование. При разплитане на случая криминалисти установили, че набирането на „клиенти" ставало чрез интернет сайт с посочен за връзка телефон и имейл адрес.

На един от адресите била открита компютърна, сканираща и печатна техника, множество магнитни носители и бланки за удостоверителни документи. В друго жилище, обитавано от 47-годишния криминално проявен за хазартна дейност и кражби мъж и 17-годишния му син, била намерена неистинска лична карта, ползвана за пращане на документи и получаване на парична сума от наложен платеж. Открити били и 42 грама суха листна тревна маса, която при направения полеви наркотест реагирала на канабис. От останалите адреси са иззети преносими компютри, мобилни апарати. Задържани и разпитани по случая са осем души - на възраст от 17 до 48 години, привлечени са като обвиняеми. При последвали действия от територията на страната са иззети над 30 дипломи за завършено средно и висше образование. Продължава издирването на останалите, които са придобили неистински документи за завършено образование. Назначени са множество експертизи.

Работата по документиране на престъплението по чл. 308 ал. 5 от НК продължава под ръководството на прокуратура.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.