Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Валери Симеонов подаде оставка
16 Ноември 2018
Валери Симеонов обяви, че сам е взел решението за оставка
Вицепремиерът Валери Симеонов обяви тази вечер, че подава оставка и малко по-късно тя е била приета от премиера Бойко Борисов. Валери Симеонов оповести мотивите за оставката на специален брифинг в Министерския съвет. Причините, по думите му, са медийната кампания, особено от последните два дни, като продължение на кампанията, проведена спрямо него по повод изявлението му за протестите на майките с увреждания пред Министерския съвет: 

"Вече ясно си давам сметка, че става въпрос за медийна кампания от която се възползват съответно и определени политически сили. Наясно съм също така, че тази медийна кампания удря върху рейтинга и авторитета на правителството - това аз не мога да си го позволя. Управление, което определям не само аз, но и моите партньори, като изключително успешно - едно от най-успешните, и аз не мога да си позволя да тежа на това управление като воденичен камък, създавайки условия, предпоставки, за обществени настроения, протести и атаки не само от опозицията, но и от извънпарламентарни партии, групи и цели групи на обществото."

Валери Симеонов допълни, че сам е взел решението за оставка: "Аз правя това, което ми диктува моята съвест. Не го правя под никакъв натиск. И на въпроса дали ми е казал Борисов - няма такова нещо. Решението го взех днес следобед след като се консултирах с моята парламентарна група, с моите партньори, съответно основно с г-н Каракачанов. И ето сега излагам своето решение."

За оставката на Симеонов настояваха в продължение на близо месец майките на децата с увреждания, заради неговото изказване, че те са "група кресливи жени, които спекулират с децата си".

Майките на деца с увреждания научиха новината за оставката на вицепремиера Валери Симеонов по време на 26-тата си вечер на протест в София. Малко след информацията, блокадата на Орлов мост падна, кръстовището беше освободено за движение. Автошествието в подкрепа на майките се оттегли и към началната си точка на тръгване - Министерски съвет. 

Протестиращите в Перник разбраха за подадената от Валери Симеонов оставка след като свалиха блокадата. „Трябва постоянство. Перник не се отказвай”, призоваха те. Въпреки, че имаше опит протестът да бъде разделен, недоволни перничани и днес застанаха на автомагистрала „Люлин” и макар и само за час спряха движението. Засега няма информация дали протестите в Перник ще продължат и под каква форма. 

Правителството е стабилно и ще продължи да изпълнява ангажиментите от своята управленска програма и след подадената оставка от Валери Симеонов. Това заяви пред Хоризонт вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Той коментира, че е бил информиран още днес следобед от самия Симеонов за решението му. Лидерът на НФСБ е благодарил за коректното отношение и подкрепата, която е получавал, и е изложил мотивите си. След това е бил информиран и премиерът. Утре Красимир Каракачанов ще направи официално изявление. Както "Хоризонт" съобщи по-рано днес, по обяд Валери Симеонов свика съвещание на депутатите от НФСБ и ръководството на партията, за да обсъдят създалата се ситуация. Решението за оставката е било взето тогава.  

Антон Кутев, заместник-председател на парламентарната група на "БСП за България" заяви пред "Хоризонт", че не вярва на думите на Симеонов, че е не е подал оставката си под натиск, но определи постъпката му като "огромна победа на гражданското общество в България":

"За мен най-голямото нещо, което се случи през последните няколко седмици и месеци е, че гражданското общество показа, че има място в българската политика и че то може да бъде коректива. Това е надежда за демокрацията."

Оценката на Антон Кутев е, че оставката на вицепремиера Валери Симеонов е закъсняла, и прогнозира засилващи се протести:

"Следващите протести оттук нататък ще бъдат тези на беднотията - не че тези на майките не бяха такива. Но на истинската беднотия, която е много по-масова, но майките научиха хората, че могат да протестират, и че това може да води до резултат. Мисля, че това няма да спре и то няма да спре с това правителство."

Правителството ще падне, категоричен беше още заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България":

"Аз мисля, че няма начин да не падне кабинета. Оттук нататък въпросът в политическата конфигурация е дали Бойко Борисов ще реши да хвърли властта сега или ще му се наложи да го направи през март. В този диапазон - от сега до март, правителството ще падне. Колкото по-късно, толкова по-зле за Борисов."


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.