Факти, Анализи, Коментари
   8 Юли 2020
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
О С Т А Н Е Т Е  У  Д О М А!
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

ГЕРБ и "Обединени патриоти" внесоха промени в Изборния кодекс
16 Ноември 2018
Управляващите отлагат машинното и електронното гласуване във всички секции
ГЕРБ и "Обединени патриоти" внесоха промени в Изборния кодекс. Те предвиждат отпадане на номерата пред партиите, коалициите и инициативните комитети в интегралната бюлетина. Управляващите отлагат машинното и електронното гласуване във всички секции, съобщава БНР.

Отпадането на номерата цели да се избегне така нареченият феномен "15/15", при който гласоподавателите погрешка дават преференция на кандидатите за депутати, евродепутати и общински съветници, чиито номера в листите съвпадат с номера на формацията.

ЦИК ще продължи да тегли жребий, но чрез него само ще се определя начинът, по който са подредени партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината. Управляващите предлагат да се отложи въвеждането на машинното гласуване във всички секции. То трябваше да е факт за евроизборите догодина. Предвижда се ЦИК да продължи да определя секциите, в които да има машини за гласуване, като броят им трябва да бъде не по-малко от хиляда.

Резултатите от гласуването ще се сумират с резултатите от хартиения вот. Машинното гласуване обаче няма да се провежда в секциите с по-малко от 300 избиратели в чужбина, в лечебните заведения, домовете за стари хора, и на корабите с български флаг, предвиждат още внесените днес поправки в Изборния кодекс.

Междувременно омбудсманът Мая Манолова изпрати писмо до парламента, в което призовава депутатите да не допускат поредно неспазване на разпоредбите от Изборния кодекс, отнасящи се до машинното и електронно дистанционно гласуване.

В писмото си Манолова призовава народните избраници да предприемат всички мерки за осигуряване на този вид гласуване във връзка с предстоящите следващата година избори за европейски парламент и местен вот.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2020 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.