Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
През 2019г. максималният осигурителен доход ще бъде 3000 лева
6 Ноември 2018
Заради тази промяна от 1 юли максималната пенсия ще бъде 1200 лева, а останалите пенсии ще се увеличат с 5,7 процента
От догодина максималният осигурителен доход ще бъде 3000 лева. Това решиха днес народните представители при първото четене на бюджета на държавното обществено осигуряване. Заради тази промяна от 1 юли максималната пенсия ще бъде 1200 лева, а останалите пенсии ще се увеличат с 5,7 на сто.

Дебатите по законопроекта бяха придружени с остри реплики за разлика от експертния дебат, който протече при гласуването на бюджета на Здравната каса. Тези реплики бяха предизвикани заради предложението депутатите, които не са присъствали в залата по времето на поименната проверка, да не получат пари за направените от тях транспортни разходи.

Възражение срещу това имаше от Георги Свиленски от БСП: "Разбирам къде ви стяга обувката. Трудно е да се направи - 121 народни представители в една разбита коалиция"

Данаил Кирилов от ГЕРБ отвърна: "Къде сте в днешния ден, уважаема госпожо Нинова? На регистрация ви няма! Влязохте като мишки тук, за да се регистрирате за второто гласуване, но това е вашата истерия по отношение на тази грандиозна, не толкова крехка коалиция" 

Основният сблъсък по същество беше заради увеличаването на максималния осигурителен доход до 3000 лева.

Хасан Адемов от ДПС заяви: "Кого натоварвате с по-голям ресурс, уважаеми колеги от управляващите?! Ами, тези които са високодоходни, тези които са в IT-сектора, гласуват за вашата политическа сила!"

Светлана Ангелова от ГЕРБ репликира: "Нарастването на средноосигурителния доход за страната ще намалява индивидуалните им коефициенти. По този начин те няма да могат да получат реалните пенсии, ще получат по-ниски". 

От БСП настояват дори за по-драстично увеличаване на максималния осигурителен доход и поискаха увеличаване на обезщетението за майчинство през втората година, което в момента е 380 лева. 

"Това е сума която е крайно недостатъчна за отглеждане на едно българско дете", каза Надя Клисурова от левицата.

От своя страна социалният министър Бисер Петков обобщи: "Проектът на бюджет на държавното обществено осигуряване за следващата година гарантира осигурителните права на българските граждани".

По време на дебатите от БСП поискаха 1 560 лева таван на пенсията от 1 юли догодина. Георги Гьоков от левицата припомни, че това е възможно, ако максималният осигурителен праг скочи до 3 900 лева - параметри, записани в алтернативния бюджет на БСП. Гьоков обвини управляващите, че прилагат същите политики, каквито е имало през 2017 и 2018 година: 


"Сега изненадващо, а според мен - немотивирано и необосновано, се предлага увеличаване на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица на 3 000 лева, което е крачка в правилната посока, макар и недостатъчна като размер. Да напомням ли, че при въвеждането му имаше решение той да бъде в размер на 10 пъти минималната работна заплата, т.е. при следващата 2019 година той трябваше да е поне в размер на 5 600 лева.
Повечето фондове в държавното обществено осигуряване продължават да бъдат с дефицит, припомни д-р Хасан Адемов от ДПС. 
"Най-големият, изненадващ за мен, дефицит е този на сектор "Сигурност" -  99,9 милиона за следващата година дефицитът в този фонд. Само за информация, миналата година увеличихме вноската на този фонд с 20%, т. е. тяхната вноска за фонд "Пенсии" вече е малко над 40% и отново генерира дефицит".

След като повече от час народните представители коментираха параметрите на проектозакона основно с експертни аргументи, Юлиан Ангелов от ВМРО смени тона:
"Я да припомним, в предходния парламент, когато ние патриотите предложихме минимална пенсия 300 лева и индексация с коефициент 2013, къде бяха вашите депутати, госпожо Нинова. Къде бяха?".
Отговорът на Филип Попов от БСП:
"Няма как да изтриете с обвинение на БСП, срещу БСП вашия позор с откраднатите български паспорти, с фалшивите обещания, които дадохте, и 2013 г. г-жа Нинова не е била председател на БСП. Откровено продължавате да лъжете тук и сега".


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.