Факти, Анализи, Коментари
   14 Октомври 2019
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Роми крадат храната от гробовете оставена на Архангелова Задушница
5 Ноември 2018
Случва се всеки ден, но на Задушница ромските деца идват с чували, защото тогава има много и по-разнообразна храна
Взрив от хиляди възмутени коментари в социалните мрежи, заради любителски клип на групи хора, които разграбват храната, оставена на гробовете за Архангелова Задушница, съобщава КРОСС. Децата от ромската махала в Самоков се хранят на гробищата – от храната, която близките по традиция оставят за покойниците.

Случва се всеки ден, но на Задушница ромските деца идват с чували, защото тогава има много и по-разнообразна храна. „Просто на Задушница още не си си оставил нещата, които носиш за близките, и вече са грабнати. Чакат, ама нали… малко уважение. Те ще го вземат във всички случаи”, коментира жена.

Повечето хора, гледали любителския видеоклип, възприеха разграбването като оскверняване на паметта на покойниците.

Според други, ако храната не бъде взета от ромските деца, щяла да се развали. „Идват тук, събират си храна, нищо лошо не правят. Те идват за ядене, не идват да бият или да крадат или да чупят”, казва един жител на махалата. Друг допълва: „Те са малки деца, не можеш да ги контролираш. В тази криза те идват да се наядат, ето за това идват. Те даже с чанти, с чували, събират за една седмица да има да ядат, но имаше полиция”.

Хората от Самоков са категорични – само ромските тартори могат да спрат набезите.

Кметът на Самоков отказа да говори пред камера. Заяви, че гробищата се охранявали от полицията в деня на Архангелова Задушница. А охраната, наета от общината, патрулира нощем и пази само от вандализъм – а взимането на оставена храна не било престъпление.

Въпреки това децата, дошли да похапнат на гробищата в неделя, избягаха, щом видяха камерата ни.  


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

възмутен
05 Nov, 2018 | 21:11

Мангалите срам нямат!!!!


  И З Б Р А Н О
  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
Copyright © 2002-2018г. Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително