Факти, Анализи, Коментари
   22 Октомври 2019
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Подробности около схемата в Агенцията за българите в чужбина
31 Октомври 2018
Във взимане на подкупи и търговия с влияние са обвинени председателят и главният секретар на Агенцията
Прокуратурата и Антикорупционната комисия обявиха подробности около схемата в Агенцията за българите в чужбина за даване на документи за български произход на граждани на Македония, Украйна и Молдова, които не са имали право на това, съобщава БНР. 

Във взимане на подкупи и търговия с влияние са обвинени председателят и главният секретар на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и Красимир Томов. Според специализираната прокуратурата,  престъпната схема за издаване на удостоверия за български произход срещу между 5 000 и 8 000 евро е започнала да действа месец след назначаването на Харалампиев начело на Агенцията. 

Средата в Агенцията е била хранителна за бизнеса с удостоверения, стана ясно от думите на наблюдаващия прокурор Ангел Кънев. Граждани от Молдова и Украйна с български корени били готови да си платят за бавения с години ключов за българското гражданство документ:

"В хода на разследването сме събрали доказателства как в в деня, в който хората, чрез посредник, си заплатят исканата им сума, немедлено им се издават заповедите, които предхождат издаването на това удостоверение

Срещу пари удостоверение за бълтарски произход получавали и наши съседни на балканите...без каквато и да връзка със страната. Те плащали повече.

Парите се разпределяли, според позицията в схемата, част от която са обвинени и двама посредници  - жена и сръбски гражданин. На върха Харалампиев и Томов получавали между 1 000  и 1500 евро. Че такива са правилата Петър Харалампиев обявил малко след като поел поста, разказали свидетели, цитирани от заместник -главния прокурор Иван Гешев:

"Събрал определени представители на българските общности извън България и казал как ще се работи за в бъдеще - с определени плащания, за да се придобие бързина и всичко друго. Защото явно този човек, той не е престъпник, защото не е осъден - това е едно логично предположение, отишъл в тази агенция за да осъществява "лоши практики". Да ги наречем по този начин".

За престъпната схема знаел и заместникът на Харалампиев - Димитър Владимиров, който разказал пред съдия за порочните практики в Агенцията:

Той е правил всичко възможно да възпрепятства тези корупционни практики и е най-мразеният човек в агенцията – така е бил наричан

Шефът и главният секретар на Агенцията за българите в чужбина са са обвинени за ОПГ и 8 случая, в които взели пари. За толкова засега имало доказателства. Обвиненията към шефа на Агенцията за българите в чужбина са за подкуп от 5 000 евро и 5 случая, когато е получил по 350 евро, за да въздейства на свои подчинени, за да задвижат такива документи за българско гражданство. Главният секретар е обвинен, че два пъти e повлиял на свой подчинен, за да вземе такова решение, от което получил суми от 800 и 1500 евро. Групата се ръководела от Петър Харалампиев и е започнала да действа почти веднага, след като той встъпва в Агенцията. Заместник-главният прокурор Иван Гешев цитира свидетели, които казали, че веднага след встъпването си в длъжност Харалампиев събрал ръководители на български дружества зад граница и им е казал, че от тук нататък така ще се работи в Агенцията.

Засега спецпрокуратурата е повдигнала обвинения само на четирима от задържаните, а останалите на тази етап остават само свидетели. Дали Петър Харалампиев, Красимир Томов и сръбският гражданин Марко Стойов  ще останат за постоянно в ареста ще решава утре Специализираният наказателен съд. Четвъртата обвиняема е на свобода срещу парична гаранция. Заради тежко заболяване няма да й бъде искана по-тежка мярка.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  И З Б Р А Н О
  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
Copyright © 2002-2018г. Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително