Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
20 задържани след акцията на прокуратурата в Държавната агенция за българите в чужбина
29 Октомври 2018
Сред задържаните са председателят и главният секретар на Агенцията
Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев е сред задържаните над 20 души в рамките на спецоперация за разследване на корупционни практики в агенцията, съобщава БНР. Това потвърдиха пред медиите заместник шефът на антикорупционната комисия Антон Славчев и заместник главният прокурор Иван Гешев:

"В това число и председателят. Работи се със заместник-председателя, задържан е и главният секретар на Агенцията".

"В действителност оперативната работа е в насока точно за този вид документи, касае се и за взимане на подкупи".

"Обвинения ще има най-рано утре".

Акцията е предприета заради данни за вземани подкупи, фалшифициране на документи и длъжностни престъпления.

Засега официалната информация е крайно оскъдна.

Знае се, че разследването е започнало по сигнал - отпреди около четири месеца, до антикорупционния орган, че срещу пари служители на агенцията осигурявали документ за български произход на хора, които нямат такъв. Сред задържаните са и посредниците, които са издирвали желаещи за български паспорт от Македония, Украйна и Молдова. 

Тяхната роля била да намират хора, желаещи да получат гражданство, без обаче да имат български корени. В схемата се търсели хора от Украйна, Молдова и Македония, на които са били издавани фалшиви документи за  българския им произход.

Според наша информация тарифата за неистински документ за български произход била 5000 евро. Такава се издавали по около 30-ина седмично, което според нашите източници, генерирало огромна печалба за участниците в групата, ръководена от Петър Харалампиев. 

Следователи и спецпрокурори извършиха обиски на адреси в София, Кюстендил и Плевен.

В сградата на Агенцията за българите в чужбина в София бяха зам.- председателят на антикорупционната комисия Антон Славчев и наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

„Има прекалено много работа. Ще попречим на разследването с много, ако ви кажем всичко, за което питате“, каза Кънев пред наш репортер, който видя как кашони с документи бяха изнесени от Агенцията.

В Кюстендил бе извършен обиск на счетоводна къща центъра на града. Заедно с това тече обиск в къща село Драговищица. Изземват се документи, компютри, техника в търсене на доказателства дали има злоупотреби с даване на гражданство на чужденци, живеещи в Кюстендил.

В града била публична тайна, че адвокати, юристи и  посредници срещу заплащане съдействали на кандидати за българско гражданство, посочи кореспондентът ни в Кюстендил.

Агенцията за българите в чужбина не за първи път попада на прицела на държавното обвинение. Проверка на Върховната административна прокуратурата установи през 2014 година, че тя е издала неправомерно хиляди удостоверения за български произход на албанци, косовари и македонци.

Заради мълчанието на институциите все още не е ясно колко молдовци, украинци и македонци се движат свободно в Европа с български паспорти, без да имат български произход. Както и от колко време е действала  групата. Засега представители на Държавната агенция за българите в чужбина не могат да бъдат открити за коментар.

Задържаният по наша информация председател на Агенцията за българите в чужбина  - Петър Харалампиев, е от квотата на ВМРО и заема поста от май 2017 г.

От ВМРО заявиха, че арестуваният Петър Харалампиев не е член на нито една от партиите в коалицията „Обединени патриоти , а е лидер на гражданското движение „БГ патриот". От партията заявяват, че подкрепят работата на разследващите и настояват всички доказано виновни лица да получат възможно най-тежките наказания, предвидени в българското законодателство.

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов се обяви за безкомпромисни мерки, ако съмненията за корупция в работата на ДАБЧ се докажат.

„Ако се окаже, че шефът на Агенцията за българите в чужбина и други лица, свързани с агенцията, са извършили такова нарушение, аз съм твърдо за това цялата строгост на закона да се стовари върху тях, защото политиката за даване на българско гражданство на етническите българи не е политика за лично облагодетелстване на този или на онзи“, каза той.

Каракачанов се обяви за облекчаване на процедурите при получаване на българско гражданство като мярка срещу корупцията.

В интервю за „Хоризонт“ преди време Харалампиев настоя да бъде облекченана процедурата, по която се получава на българско гражданство заради трудностите по доказване на автентичен произход в населените от етнически българи райони в чужбина.

По повод акцията в Агенцията за българите в чужбина заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов изтъкна, че компетентните органи доказват нулевата толерантност към всеки един, който заема определена отговорна позиция. 

"Ние ще подкрепим всяко едно действие на всяко едно ведомство, на всяка една институция, за да може действително законът да бъде над всякакви други предпоставки за злоупотреби с него. Споделената отговорност е отговорност, с която ние сме се натоварили след изборите, проведени март месец 2017 година. Не трябва да прехвърляме само рефлекторно отговорността към един от двамата политически субекта, които са в днешното управление".

Председателят на парламентарната комисия по политиките на българите зад граница Андон Дончев от "Воля" също коментира акцията в Агенцията за българите в чужбина. Той припомни за много сигнали от българи в Украйна за спънки за получаване на удостоверение за процедура за българско гражданство. 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.