Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Авиационна бомба затвори кръстовище в София
24 Октомври 2018
Тя е открита при изкопни работи в района на столичния булевард "Евлоги и Христо Георгиеви" 82
Специалисти от Военновъздушните сили и Сухопътните войски работят по транспортирането и обезвреждането на откритата при изкопни работи авиационна бомба в района на столичния булевард "Евлоги и Христо Георгиеви" 82, съобщиха от Министерството на отбраната. За отстраняването й ще бъде използвана подемна техника.

Към момента на мястото има полицейски патрул, а хората от близките сгради бяха изведени.

Временно е спряно движението в София през кръстовището на ул. "Оборище" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", отцепен е районът около Военната академия.

Всички сгради, които имат изглед към Военна академия, са евакуирани, съобщи по-рано заместник-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи старши комисар Антон Златанов:

"Най-вероятно авиационна бомба, доста стара, на десетилетия е била заровена. Сега, при изкопните работи за основата на новата метростанция, се натъкват строителите. Информирали са дежурния на Военна академия, оттам сигналът постъпва при нас. Отцепен е вече целият периметър. Евакуирани са живущите в сградите, които имат пряка видимост към изкопа, и сме задействали процедурата във взаимодействие със Столична община, а и с Министерство на отбраната, така че в момента очакваме сапьори. Нашите задачи тук на този етап са изпълнени. Докато не дойдат колеги от Министерство на отбраната да направят оглед и да се изнесе по тяхната процедура този снаряд, движението ще бъде затворено. За съжаление, живущите в сградите, които имат пряка видимост с изглед към изкопа, няма как да бъдат в тях; в момента са евакуирани. Очакваме хората да се приберат малко по-късно през деня. Със Столична община разговаряхме. Ние ще се постараем и от тяхна страна да бъде осигурено пространство, в което да се топлят, и някакви напитки, тъй като времето е доста студено. Бомбата е около двестакилограмова, силно корозирала, дълга е около метър, метър и нещо, диаметърът е около 30-40 сантиметра", поясни Златанов.

Освен жилищните сгради в района са евакуирани и няколко училища. В момента е спряно и движението по околните улици.  

От Столична община уточниха, че временно се променя маршрутът на следните линии на градския транспорт:

Автобусна линия №72 се отклонява през бул.“Драган Цанков“, бул.“Яворов“; Автобусна линия №75 се отклонява през ул.“Гурко“, бул.“В.Левски“ и бул.“Янко Сакъзов“ и по маршрута си. Автобусна линия №213 посока централна гара се отклонява през бул.“Ситняково“, в обратна посока маршрутът не се променя. Автобусна линия №9 ще движи през ул.“Гурко“, бул.“В.Левски“, бул.“Янко Сакъзов“ и по маршрута си. Автобусна линия №280 ще преминава през ул.“Горко“ пред Националния стадион.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.