Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Горивата скачат
24 Октомври 2018
Статистиката показва, че бензин А-95 е скочил с над 17%, а дизелът е поскъпнал с близо 20%
До края на годината предстои рекорден скок в цените на горивата, предупреждават експерти. Дизелът и масовият бензин А-95 вече отбелязват чувствителен ръст, съобщава КРОСС.

През октомври миналата година, литър А-95 се е продавал за 2,03 лв., а дизелът е бил 2,02 лв. литъра. Днес двата типа гориво се предлагат съответно срещу 2,38 лв. и 2,41 лв. Статистиката показва, че бензин А-95 е скочил с над 17%, а дизелът е поскъпнал с близо 20%. 

Велико Търново е един от градовете, където горивото е най-скъпо. Литър бензин стига 2,50 лв. Пламен е сред онези, които не се примиряват с драстичния скок. Убеден е, че в града има картелно споразумение.

„От един резервоар, който е примерно 50 или 60 литра, отиват разлика между 15 и 20 лв., което е да речем вечерята за едно семейство за ден или два. Нали по-добре е да ги дам на детето си отколкото на картелното споразумение”, коментира Пламен.

В съседния на Търново град – Горна Оряховица, горивото е чувствително по-евтино. Разликата в цената се вижда още по средата на пътя – в Лясковец, на 5 км. от областния град.

Цените на горивата у нас зависят основно от фактори извън България, обяснява икономистът Румен Гълъбинов. Усложняващата се обстановка около Саудитска Арабия и предстоящите санкции срещу Иран, биха покачили още цената на суровия петрол.

„При това положение, очаквам цени в България на 2,60 лв. на бензина, на дизела - 2,70 лв. Инфлацията ще се ускори до 4%, а може и да премине тази граница. По този начин, тя ще изпревари ръста на БВП за тази година”, коментира Гълъбинов.

От петролната и газова асоциация също отбелязват, че поскъпването на горивата се дължи на обстоятелства, върху които България не може да влияе.

„Ръстът на горивата се дължи изцяло от котировките на суровия петрол. От средата на август до сега, те са се повишили с 15-17% или 5% за горивата. Това е тренд, който се наблюдава в цяла Европа”, каза Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация.

Рано е да се прогнозира дали цената ще продължи да расте. По-ясна картина ще има следващия месец, когато санкциите на Съединените щати срещу Иран станат факт, уточняват от Асоциацията.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.